Școala Gimnazială „Alexandru I. Cuza” se află printre cele 50 de școli selectate în programul național „Digitaliada”Educație

Școala Gimnazială „Alexandru I. Cuza” se află printre cele 50 de școli selectate în programul național „Digitaliada”

       Accesări: 1426

Acces la un program de succes. Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Fălticeni, este inclusă într-un proiect de educație digitală, ce se va desfășura în acest an școlar. 50 de școli au fost alese la nivel național pentru a participa la „Digitaliada”.

Procesul de selecție a fost derulat la nivel național în perioada 1 august – 15 septembrie 2022.

Scopul programului îl reprezintă promovarea învățării bazate pe metode digitale și a utilizării metodelor alternative de predare în vederea îmbunătățirii performanței școlare a elevilor și a creșterii, în rândul acestora, a gradului de atractivitate a învățământului formal.

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” va implementa, în perioada 1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023, acest proiect atât la clasele din ciclul primar, inclusiv clasa zero, cât și la clasele din ciclul gimnazial.

Programul național „Digitaliada” este susținut de Fundația Orange, cu sprijinul companiei Zion Design.

Beneficii multiple

Unitatea de învățământ fălticeneană va dispune de 18 ghiduri de predare specifice curriculei școlare de Matematică, T.I.C., Limba română, Fizică, Chimie și Biologie, pentru clasele V – VIII, utilizând resurse digitale recomandate de programul Digitaliada, precum și două ghiduri pentru folosirea tablelor interactive.

Cadrele didactice vor participa la două cursuri de formare, intitulate „Instrumente digitale în predarea matematicii la nivelul gimnazial; noi valențe în învățare” (17 CPT) și „Dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor prin utilizarea instrumentelor digitale” (12 CPT), ambele acreditate de Ministerul Educației.

În cadrul aceluiași proiect, profesorii vor participa la două seminarii de formare (unul național și unul la nivel regional), cu durata de trei zile fiecare, organizate în perioada octombrie 2022-iunie 2023.

Programul oferă posibilitatea ca elevii să particie la atelierele de programare, SuperCoders, care s-a transformat într-unul dintre programele de referință pentru direcția educației digitale, pe care Fundația Orange o sprijină și prin care contribuie la viitorul tinerei generații.

Ajuns anul acesta la cea de-a IX-a ediție, SuperCoders se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara, care își doresc să devină creatori de noi universuri, lideri care au viziunea proiectului pe care și-l doresc, prin învățarea limbajelor simple de programare.

Despre Digitaliada

Digitaliada este un program național pentru susținerea educației digitale la clasele gimnaziale.

La nivel național, programul oferă platforma cu conținut educațional gratuit digitaliada.ro, secțiunea învățare și testare online și un concurs de materiale digitale desfășurat anual.

50 de școli gimnaziale din mediul rural sunt dotate cu câte un laborator digital, iar profesorii din aceste școli beneficiază de formare și sprijin constant.

Digitaliada a fost lansată printr-un proiect pilot derulat între 2016-2017.

Programul, ce se desfășoară cu avizul Ministerului Educației, încurajează folosirea conținutului digital educațional la clasă și a metodelor de lucru alternative, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor și integrarea lor.

ȘTIRI