Șapte candidați s-au înscris în cursa pentru câștigarea funcției de primar al municipiului FălticeniAlegeri

Șapte candidați s-au înscris în cursa pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Fălticeni

       Accesări: 6343

Toamna se numără voturile. Peste aproximativ o lună se vor desfășura alegerile locale pentru desemnarea noilor primarii, consilieri locali și județeni, dar și a președinților de consilii județene. Startul celei mai fierbinți perioade dinaintea alegerilor va fi dat pe 28 august, dată la care va începe campania electorală.

Pe 24 august au fost consemnate candidaturile definitive, după ce timp de 11 zile

Pentru funcția de primar al municipiului Fălticeni sunt oficializate șapte candidaturi, de la tot atâtea formațiuni politice.

Nume noi și nume vechi

Candidații pentru funcția de primar sunt Gheorghe Aldea (PMP), Marius Amariei (AUR), Constantin Blanariu (ALDE), Cătălin Coman (PSD), Ioan Ilișescu (Pro România), George Mândruță (USR-Plus) și Ionel Vasiliu (PNL).

Ultima zi pentru depunerea candidaturilor a fost 18 august. Aspiranții la funcția de primar și consilier local au avut 11 zile la dispoziție pentru a depune documentația aferentă.

Pe buletinele de vot vor fi trei nume, Gheorghe Aldea, Cătălin Coman și Ioan Ilișescu, care au cel puțin două mandate în deliberativul și executivul local.

Trei dintre cei șapte candidați pășesc pentru prima oară în clasa politică, Marius Amariei, George Mândruță, Ionel Vasiliu, dar și în bătălia pentru cea mai importantă funcție din administrația municipală.

Tot pentru prima dată candidează și Constantin Blanariu.

Alerile locale se vor desfășura pe 27 septembrie.

Lista celor șapte

Gheorghe Aldea (55 ani) – Candidat PMP

  • Economist

Candidează pentru a doua oară la funcția de primar.

Gheorghe Aldea a fost prezent și la alegerile din iunie 2016 pe listele partidului ALDE. Acum va candida din partea PMP, partid al cărui președinte de onoare este Traian Băsescu, fostul șef al statului.

Originar din satul Băișești, comuna Cornu Luncii, economistul Gheorghe Aldea este fost viceprimar al municipiului Fălticeni în mandatele primarilor Vasile Tofan și Cătălin Coman.

Candidatul PMP a fost și consilier local în ultima legislatură 2016-2020, însă a părăsit Consiliul Local după un an și cinci luni.

Pentru un timp a fost șeful APM (Agenția pentru Protecția Mediului) Suceava, instituție unde lucrează și în prezent.

Marius Amariei (44 ani) – Candidat AUR

  • Inginer silvic

În prezent este antreprenor, dar activează și în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile.

Marius Amariei reprezintă partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) la alegerile locale din septembrie 2020, formațiune politică înființată în septembrie 2019 de George Simion.

Proiectele acestuia sunt axate pe dezvoltare urbană, socială și antreprenorială.

Marius Amariei s-a născut la Fălticeni și candidează pentru prima oară la funcția de primar al municipiului Fălticeni.

Constantin Blanariu (61 ani) – Candidat ALDE

  • Ofițer (r)

Un alt nume nou pe lista aspiranților la prima funcție din administrația locală se regăsește și la organizația locală ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților)..

Blanariu Constantin este persoana desemnată de formațiunea politică să candideze la funcția de primar al municipiului Fălticeni.

Candidatul ALDE are 61 ani și este absolventul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și al Școlii Militare de Ofițeri din Sibiu.

Pe lista aceluiași partid figurează șase candidați la Consiliul Local Fălticeni.

Candidatul Blanariu Constantin, originar din Rădășeni, a parcurs aproape toate treptele carierei militare. El și-a desfășurat activitatea în parașutism, între 1985 și 1998, la momentul de față fiind ofițer (locotenent colonel) în rezervă.

Cătălin Coman (43 ani) – Candidat PSD

  • Profesor

Are deja două mandate la activ și vrea să-l bifeze pe cel de-al treilea. Cătălin Coman este primar din 2012, anul în care a pus pauză temporar carierei de profesor.

Cătălin Coman și-a prezentat recent noua echipă de consilieri locali, dar și proiectele de viitor pentru perioada 2020-2024.

Candidatul PSD s-a arătat optimist în privința atragerii de fonduri europene, dar și deschiderea unor noi proiecte de investiții pentru municipiul Fălticeni pe sectoarele infrastructură, educație și sănătate.

Ioan Ilișescu (68 ani) – Candidat Pro România

  • Profesor

Decanul de vârstă al candidaților la funcția de primar al municipiului Fălticeni este Ioan Ilișescu. Are 68 de ani și planuri concrete pentru dezvoltarea orașului.

Și-a lansat candidatura ca independent, însă la alegerile locale din septembrie va fi cap de listă la partidul Pro România.

De altfel, Ioan Ilișescu nu și-a ascuns intenția de a candida pe lista unui partid important, dacă va exista o ofertă politică în acest sens, ceea ce s-a și întâmplat.

În anul 2004 a fost într-un alt partid care avea „România” în titulatură. Atunci deținea funcția de președinte al organizației locale URR (Uniunea pentru Reconstrucția României).

Originar din comuna Mălini, profesorul Ilișescu este și instructor artistic, fost consilier local și fondator al Fundației Culturale „Șezătoarea”.

George Mândruță (48 ani) – Candidat USR-PLUS

  • Militar

Un alt nume nou pe lista pretendenților la funcția de primar al municipiului Fălticeni este George Mândruță. Candidatul alianței USR-Plus are 48 de ani și este fost angajat al Ministerului Apărării Naționale, participat la misiuni externe, în teatre de operațiuni cu risc ridicat, sub egida NATO, în Bosnia-Hertzegovina, și pentru ONU, în Afghanistan și Sudan.

Timp de 10 ani a lucrat în cadrul Serviciului de Protecție si Pază (SPP) pentru asigurarea pazei unor demnitari de rang înalt.

Originar din Fălticeni, George Mândruță nu a mai făcut politică până acum. Este absolventul unui institut militar, licențiat în drept și are un master în Securitate Comunitară și Terorism.

Viziunea candidatului USR-Plus este detaliată pe platforma electronică Orașul oamenilor buni, unde sunt prezentate ideile de proiecte, împărțite pe șase domenii, pentru municipiul Fălticeni.

Ionel Vasiliu (39 ani) – Candidat PNL

  • Inginer silvic

Un alt nume nou în peisajul politic local este Ionel Vasiliu.

Originar din Fălticeni, candidatul PNL este și cel mai tânăr dintre cei șapte aspiranți la cea mai înaltă funcție din administrația publică locală.

Ionel Vasiliu este inginer silvic și antreprenor. Are 39 de ani și o nouă echipă de consilieri locali, formată din tineri și persoane cu experiență.

Lansarea candidaților liberali la Consiliul Local și Primăria municipiului Fălticeni s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute.

La eveniment au participat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, Vasile Tofan, fost primar al municipiului Fălticeni, și Bogdan Gheorghiu, ministru al Culturii.

ȘTIRI