Șapte arhierei au oficiat resfințirea Bisericii Albe din Rădășeni. Numeroși credincioși prezenți la evenimentReligie

Șapte arhierei au oficiat resfințirea Bisericii Albe din Rădășeni. Numeroși credincioși prezenți la eveniment

       Accesări: 5611

Bucurie greu de descris în cuvinte. Preoții și credincioșii parohiei Sfinții „Apostoli Petru și Pavel” din comuna Rădășeni au trăit alături de invitați momente înălțătoare. După opt ani, în care s-a aflat într-un șantier permanent, lăcașul a fost resfințit.

Evenimentul s-a desfășurat duminică, 23 mai, în prezența unui sobor șapte de arhierei, 30 de preoți, diaconi și a câtorva mii de pelerini veniți nu doar din zona Moldovei, ci și din alte părți ale țării la bine-cunoscuta biserică unde slujesc preoții Petru Irimescu și Constantin Aioanei.

Slujba de târnosire a fost oficiată de ierarhi din ținuturile Covasnei, Tulcei, Hunedoarei, Sucevei și Bucureștilor. Printre invitați s-a numărat și Prea Sfințitul Antonie din Basarabia, episcop de Bălți, autor al unui moment memorabil în cadrul sfințirii.

Din sobor a făcut parte și Prea Sfințitul Timotei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, născut la Rădășeni și care a avut o contribuție importantă la înfrumusețarea bisericii din satul natal.

Arhiereii au fost întâmpinați de protopopul Adrian Dulgheriu și cei 30 de preoți din Protopopiatul Fălticeni și de numeroși pelerini care au asistat la slujba la târnosire. După resfințirea Bisericii Albe, ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie împreună cu preoții și diaconii, în timp ce vocile psalților grupului Tronos al Catedralei Patriarhale din București au înfrumusețat întreaga ceremonie religioasă.

Mahanu Design

Imediat după citirea evangheliei, Prea Sfințitul Timotei a ținut un cuvânt de învățătură emoționant în care a făcut o paralelă între singurătatea și suferința slăbănogului din Sfânta Scriptură cu suferința și singurătatea trăită de numeroși semeni în timp de pandemie.

La finalul slujbei de resfințire au urmat momente deosebite.

Prea Sfințitul Timotei a ținut un discurs în care a punctat istoricul satului și al lăcașului târnosit Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Rădășeni, în care a evocat cu lux de amănunte pe ctitorii și slujitorii altarului, istoria icoanei făcătoare de minuni Maica Domnului „Portărița”, dar și truda preoților Petru Irimescu și Constantin Aioanei împreună cu toți creștinii din parohie.

Seria cuvântărilor a continuat cu un îndemn la rugăciune și unitate națională făcut de P.S. Antonie de Bălți care a dăruit, în semn de prietenie și prețurire, preoților bisericii din Rădășeni „Candela Unității Naționale”, gest care a strânit apaluzele celor prezenți.

La eveniment au participat și oficialitățile de la nivel administrativ, primarul Neculai Perju, vicepreședintele Neculai Barbă (CJ Suceava), alături de directorul televiziunii Trinitas TV.

Edilul comunei Rădășeni a evocat importanța momentului resfințirii, rolul și dimensiunea bisericii din sat în comunitatea locală și munca depusă la înfrumusețarea Bisericii Albe, devenită un loc de pelerinaj, alinare și binecuvântare pentru numeroși români.

Neculai Perju le-a oferit oaspeților ierarhi câte o diplomă de excelență și o traistă cu cărți și apreciata țuică de Rădășeni. Aceleași distincții au fost oferite preoților parohi Petru Irimescu și Constantin Aioanei, protoiereului Adrian Dulgheriu, arhimandriților de la Catedrala Mântuirii Neamului, prezenți la eveniment, scriitorului Grigore Ilisei, cât și vicepreședintelui Neculai Barbă și directorului Trinitas TV.

La rândul lor preoții parohi au oferit înalților oaspeți câte o icoană a Maicii Domnului „Portărița” din Rădășeni.

Preotul Constantin Aioanei a mulțumit tuturor invitaților pentru participare și osteneală, subliniind în mod deosebit contribuția Prea Sfințitului Timotei la restaurarea icoanei făcătoare de minuni, ajutorul și donațiile numeroase făcute bisericii, printre care un nou clopot și sfinte vase.

Parohii Bisericii Albe au primit în dar o cruce de binecuvântare de la Patriarhul României.

ȘTIRI