Rusia începe războiul în Ucraina. Armata României activează punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației. Iohannis convoacă CSATActualitate

Rusia începe războiul în Ucraina. Armata României activează punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației. Iohannis convoacă CSAT

       Accesări: 8230

Amplă acțiune militară în țara vecină. Rusia a început războiul în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

Rusia a declanșat joi dimineață o amplă operațiune militară împotriva Ucrainei, atacând direct mai multe orașe și puncte cheie din Ucraina.

Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroporturile din Kiev și Ivano-Frankivsk.

Situația de securitate din Ucraina a făcut ca Armata României să activeze punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

Alma Clinic

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp.

Joi dimineață, un avion militar ucrainean a fost interceptat de avioane F-16 românești. Avionul de tip Suhoi 27 a aterizat la Bacău. Aeronva a zburat deasupra județului Suceava.

Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat joi în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.

Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operațiune încheiată la ora 07.05.

După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziția autorităților române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situații, transmite MApN.

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul în care Rusia a atacat Ucraina, joi dimineață. Șeful statului se va întâlni joi cu președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților pentru a discuta situația generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, a anunțat Administrația Prezidențială.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a cerut Misiunii României la NATO să solicite activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington:

  • ”În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară, împreună cu alţi aliaţi, activarea art. 4 din Tratatul de la Washington”.
  • Articolul 4 din Tratatul de la Washington ”stabileşte un mecanism de consultare între Aliaţi, cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii Aliaţilor”.

ȘTIRI