Procurorii au deschis anchetă penală privind infectarea personalului medical al Spitalului Județean SuceavaActualitate

Procurorii au deschis anchetă penală privind infectarea personalului medical al Spitalului Județean Suceava

       Accesări: 771

Situația gravă de la spitalul județean a atras atenția oamenilor legii. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunilor de „zădărnicirea combaterii bolilor” şi “abuz în serviciu”. Aceștia spun că s-au autosesizat după ce au examinat mai multor articole publicate în presă, apărute pe data de 23 martie 2020.

Verificările vor începe la nivelul instituţiilor judeţului Suceava, deoarece nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Procurorii spun că din conţinutul publicaţiilor a rezultat faptul că anumiţi funcţionari publici din sistemul medical, şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere intereselor legitime ale cetăţenilor.

Oamenii legii afirmă că în contextul pandemiei existente la nivel mondial, funcționarii publici respectivi au solicitat cadrelor medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou Suceava”, prezenţa, la data de 23 martie 2020, la serviciu, a persoanelor testate pozitiv, negativ şi a celor suspecte, rezultând într-o posibilă contaminare, în masă.

La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus începerea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sus-menţionate, cauză aflată în urmărire penală proprie.

Mahanu Design

Procurorii sunt sprijiniți de structurile de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Aceștia au precizat că partea de comunicare interinstituţională se face cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice.

Verficările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților.

Cercetările vor fi extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Procurorii menționează că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de vinovăţie.

La Spitalul Județean Suceava 72 de cadre medicale au fost testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, iar cei 1.300 de angajați sunt în izolare, a anunțat, luni seara, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

ȘTIRI