Primăria Fălticeni finanțează noul spital cu 1,5 milioane de lei. Fondurile sunt destinate aparaturii medicaleLocal

Primăria Fălticeni finanțează noul spital cu 1,5 milioane de lei. Fondurile sunt destinate aparaturii medicale

       Accesări: 1417

Infuzie de bani pentru sistemul de sănătate local. Primăria Fălticeni alocă anul acesta o nouă tranșă de fonduri pentru achiziția de aparatură medicală destinată noului spital. Suma alocată este de 1,1 milioane de lei.

Ea reprezintă partea de cofinanțare, asigurată de autoritatea locală, care completează cele 10 milioane de lei trimiși de Ministerul Sănătății pe același capitol al procurării de dotări medicale.

Cei 1,1 milioane de lei sunt direcționați din bugetul municipalității în urma proiectului de hotărâre prin care s-a rectificat bugetul de venituri și cheltuieli.

Investiții oprite temporar

Pentru acumularea acestuia, administrația locală a renunțat la cinci investiții, care nu sunt considerate urgente. Economiile au rezultat prin amânarea cumpărării utilajului PRB (170.000 lei) și tractorului rutier cu remorca (155.000 lei), amenajării utilităților la noul Bloc ANL (50.000 lei), diminuarea valorii obiectivului de investiții „Modernizare strada Magazia Gării” (150.000 lei), renunțarea finanțării pentru un echipament medical computerizat (200.000 lei), pe care spitalul îl va cumpăra din fonduri proprii, și renunțarea temporară la obiectivul de investiții „Modernizare și extindere grupuri sanitare la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” (275.000 lei).

Decizia privind amânarea investiției de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” i-a stârnit nemulțumirea consilierului Olguța Popa, care a cerut primarului Cătălin Coman să motiveze hotărârea luată în acest sens.

Două tranșe de la bugetul local pentru noul spital

Primăria Municipiului Fălticeni a mai direcționat anul acesta, în luna martie, 436.000 de lei tot pentru achiziția de aparatură, la care se adaugă și cea de acum, alocările totale de la bugetul local ajungând la peste 1,5 milioane de lei.

La aceasta se adaugă cei 18.000 de lei donați cu același scop de către angajații administrației locale.

Noul spital va putea fi funcțional până la finele acestui an, după cum estimează edilul Cătălin Coman.

Cheia deschiderii unității medicale este creditul bancar, în valoare de aproximativ 9 milioane de lei, pe care Primăria Fălticeni îl va contracta pentru achiziția aparaturii medicale.

Un alt aspect important este furnizarea echipamentelor medicale la timp.

Potrivit medicului Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Făltceni, 70% din aparatura necesară va ajunge până la finele lunii august. În momentul de față este complet echipat laboratorul de analize și parțial dotate Compartimentele CPU, ATI, Radiologie și Secția de Pediatrie.

ȘTIRI