Prima zi de școală. Festivități organizate la școlile și colegiile din Fălticeni. Ce mesaje au transmis directorii și autoritățile locale cu ocazia noului an școlarSpecial

Prima zi de școală. Festivități organizate la școlile și colegiile din Fălticeni. Ce mesaje au transmis directorii și autoritățile locale cu ocazia noului an școlar

       Accesări: 2252

13 septembrie 2021. Prima zi de școală i-a reunit pe elevi și profesori, după o vacanță de trei luni. Dacă anul trecut restricțiile nu au permis începerea noului an școlar așa cum și-ar fi dorit toată lumea, de data aceasta părinții au putut participa la festivitățile organizate la școli și colegii.

8.000 de elevi și preșcolari vor studia anul acesta în unitățile de învățământ Fălticeni.

Flori, gânduri, speranțe și binecuvântare

Noul an școlar a debutat în cel mai frumos mod posibil. 13 septembrie a fost zi superbă la propriu și la figurat.

Vremea caldă și frumoasă a fost ideală pentru startul anului școlar. Copii și părinți cu zâmbetul pe buze, profesori cu forțe proaspete, directori entuziasmași și, în același timp emoționați, au scris „catalogul” primei zile de școală.

Codrin Benta

Anul școlar a început, potrivit tradiției, în careu, unde au fost rostite alocuțiuni.

Preoții au săvârșit rugăciuni de binecuvântare și i-au îndemnat pe elevi să fie aproape de școală și de profesori.

Părinții și profesorii își doresc ca școala să fie la școală și speră ca experiențele de anul trecut, cu ore de la distanță, să nu se mai repete.

Oficialitățile susțin actul educațional

La festivități au participat și autoritățile locale, reprezentanți ai Consiliului Local, administratorul public Alexandru Rădulescu și căpitanul Constantin Ștefănescu, comandantul Detașamentului de Jandarmi Fălticeni.

Primarul Cătălin Coman a fost prezent la deschiderea anului școlar la două colegii și patru școli.

Edilul municipalității i-a asigurat pe elevi, părinți și profesori că autoritățile locale sunt alături de școală și că vor continua să sprijine permanent actul educațional.

„Îi salut pe elevi, părinți, și pe colegii mei profesori. Mă bucur că suntem cu toții aici, la debutul anului școlar, cu prezență fizică, ceea ce este foarte important pentru că școala se face la școală.”, a declarat Cătălin Coman în cadrul festivităților dedicate deschiderii noului an școlar. „Este mai complicat cu orele pe internet, dar sperăm să aveți parte de cât mai multe ore în sălile de curs. Vreau să vă asigur că Primăria Municipiului Fălticeni va fi și anul acesta alături de toate unitățile de învățământ. Am susținut actul educațional din prima zi și vom continua să facem la fel și pe viitor. Să dea bunul Dumnezeu să ne revedem la final de an școlar cu rezultate bune și foarte bune, atât în activitățile școlare, cât și extrașcolare. Vă urez mult succes în noul an școlar, răbdare părinților și multe satisfacții profesorilor!”

Toți elevii vor avea tablete. Profesorii vor primi laptopuri

Echipamente de ultimă generație vor intra în dotarea tuturor celor patru școli și trei colegii din Fălticeni.

Proiectul se va derula în parteneriat cu unitățile școlare.

Prin intermediul acestuia sunt achiziționate tablete, laptopuri, sisteme PC cu monitor, table interactive, routere fără fir, camere web, camere web pentru videoconferință, proiectoare și ecrane de proiecție.

Primarul Coman a subliniat, în fiecare discurs susținut la deschiderea anului școlar, faptul că din toamna acestui an toți elevii din Fălticeni vor beneficia de tablete pentru cursuri pe internet, în timp ce toți profesorii vor avea câte un laptop pentru a-și desfășura orele de la distanță.

Proiectul se ridică la 9,2 milioane de lei și este finanțat din fonduri europene.

6.450 de tablete și alte câteva sute de laptopuri vor fi oferite școlilor și colegiilor din Fălticeni.

Mesajele directorilor de școli și colegii

Discursurile directorilor au fost cuvinte de bun venit adresate tuturor.

Liderii unităților de învățământ fălticenene au punctat performanțele obținute la Evaluările Naționale și Bacalaureat, cât și gradul de promovabilitate la cele două examene.

Mesajul a evidențiat, de la caz la caz, condițiile bune oferite elevilor, elementele de noutate din școală sau colegiu, dar și aspirațiile pentru noul an școlar.

Directorii unităților de învățământ au transmis gânduri de bine elevilor, părinților și profesorilor, amintind că școala reprezintă o experiență unică și benefică pentru viitorul oricărei comunități.

Prima zi de școală

După festivități, bobocii de la clasele pregătitoare au pășit în școli sub un pod de flori.

Elevii din clasele primare, dar și cele de gimnaziu au fost întâmpinați cu cărțile pe bănci și mesaje de bun venit de tablă.

Profesorii au explicat elevilor care sunt regulile de urmat în școală, în actualul context epidemiologic, dar și cum arată orarul pentru următoarele zile.

Dacă la școli careul s-a desfășurat cu prezența tuturor claselor, la colegiile din Fălticeni festivitățile au fost mult mai restrânse.

Deschiderea noului an școlar s-a făcut doar cu prezența „bobocilor”, elevii claselor a V-a și a IX-a, și a diriginților acestora, ceilalți liceeni începând noul an școlar în sălile de curs.

Școlile din Fălticeni continuă să păstreze uniforma ca element vestimentar obligatoriu pentru elevi. Și la câteva clase de liceu s-a adoptat această formulă.

La fel ca și anul trecut, unitățile de învățământ vor avea cataloage electronice, în paralel cu cele clasice.

Cursurile se vor desfășura la Fălticeni cu prezență fizică, dar nu se știe pentru cât timp.

Părinții și profesorii au temeri în privința revenirii la cursurile pe internet. Ministrul Educației este, de asemenea, destul de pesimist. S-ar putea să fie vorba doar de o lună.

Dacă rata de incidență va ajunge la 6 la mie, orele se vor desfășura de la distanță.

Acum, când este prezență fizică, atât elevii, cât și profesorii vor purta la cursuri masca de protecție.

Anul școlar 2021-2022 este al doilea care începe în contextul pandemiei.

Școala „Alexandru Ioan Cuza”

Școala „Ion Irimescu”

Școala „Ioan Ciurea

Școala „Mihail Sadoveanu”

Colegiul Național „Nicu Gane”

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

ȘTIRI