Accesări: 644

Critici dure pentru programul Programul „Vacanța Mare”. Președintele Iohannis și premierul Orban au criticat planul propus de Institutul Matei Balș pe care îl l-au caracterizat ca aberant, totalitar și inuman. Șeful statului a lansat marți un atac dur la proiectul elaborat de institutul condus de Adrian Streinu-Cercel.

Planul prevede câteva măsuri de ieșire din carantină, care include, printre altele, separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni, măsuri au stârnit idignarea președintului și a primului ministru.

„În niciun caz aceste măsuri” de ieșire din perioada de carantină „nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel.”, a spus Iohannis. „Așa nu se poate. Nu poate un institut să vină cu un plan propriu să-l pună pe masă și să spună așa se va întâmpla. Așa ceva nu se va întâmpla e inacceptabil. În niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare!”

Klaus Iohannis condiseră că acest program a dus la foarte multă neliniște.

Proiectul propunea ca persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină”.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Președintele a precizat că autoritățile vor explica măsurile care vor fi adoptate pentru ieșirea din carantină dar „în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI”.

Șeful statului a subliniat că astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în societate ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Nici premierului Ludovic Orban nu vede cu ochi buni proiectul Institului Matei Balș.

Primul ministru a afirmat marți seara, într-un interviu televizat, că nu a existat „nici cea mai mică intenție” de impunere a unor restricții suplimentare pentru persoanele peste 65 de ani și a calificat proiectul drept un „act iresponsabil”.

Proiectul prevedea separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani, în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie.

Grupul de comunicare strategică a susținut că eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt luate în calcul în acest moment de către autoritățile de la București, însă o decizie în acest sens va avea în vedere o soluție de care să beneficieze toate categoriile de persoane, fără a impune restricții suplimentare unora.

ȘTIRI