Premieră pentru Fălticeni. Proiect pentru amenajarea unui Centru de zi destinat persoanelor cu dizabilitățiExclusiv

Premieră pentru Fălticeni. Proiect pentru amenajarea unui Centru de zi destinat persoanelor cu dizabilități

       Accesări: 569

Proiectele sociale încep să prindă contur și la nivel local. Municipiul Fălticeni va avea un Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități, investiție considerată de autorități drept „importantă, necesară și utilă”. În țară nu sunt foarte multe astfel de unități, iar cele care sunt funcționale fie aparțin unor organizații non-guvernamentale, fie sunt gestionate de primăriile din marile orașe.

Edilul Cătălin Coman susține că proiectul, noutate absolută pentru zona Fălticeni, constituie un pas important spre un viitor mai bun pentru persoanele cu dizabilități.

Centrul de zi va asigura servicii gratuite pentru zeci de beneficiari, care vor putea petrece timpul liber într-un mod plăcut și activ.

Proiectul este văzut ca un spațiu recreativ, de socializare, dar și un loc unde persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de servicii consiliere psihologică și socială.

„Consider că este necesar să investim tot mai mult în zona socială. Este una dintre direcțiile pe care le vom aborda mai pregnant în viitorii ani. Deja am făcut un pas important cu Centrul zi pentru persoanele vârstnice.”, a declarat Cătălin Coman în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Viitorul centru de zi, pentru persoane cu dizabilități, pe care vrem să-l construim la Fălticeni va funcția pe aceleași principii, beneficiarii urmând să aibă parte de servicii gratuite. Este foarte important să le transmitem faptul că suntem alături de ei, că merită atenția și sprijinul nostru.”

Codrin Benta

Primarul Cătălin Coman spune că la momentul actual sunt analizate toate sursele posibile de finanțare, astfel încât clădirea să devină un centru modern, la standardele și cerințele actuale în domeniul social.

Viitorul Centru de zi pentru persoanele cu dizabilități va fi amenajat într-o clădire existentă din cartierul Maior Ioan.

Imobilul, în trecut folosit pentru servicii medicale, este acum centru de pregătire pentru sportivi. Imobilul dispune de apă potabilă, canalizare, energie electrică și rețea de gaz natural, iar șa ar putea fi doar recompartimentat.

Autoritățile locale au făcut până acum renovări exterioare și interioare, însă investiții majore vor fi realizate prin următorul proiect, ce ar putea fi pus operă cu ajutorul fondurilor europeanesau guvernamentale.

Imediat ce acestea vor fi identificate, autoritățile municipiului Fălticeni vor depune dosarul pentru finanțare, apoi documentațiile necesare funcționării.

Dotările și modernizarea clădirii vor fi asigurate din fonduri externe, iar din bugetul local va fi asigurată plata personalului angajat al unității.

Primul Centru zi din Fălticeni este destinat persoanelor vârstnice și va fi construit în cartierul Țarna Mare. Lucrările vor începe anul acesta, proiectul având asigurate integral fondurile destinate amenajării.

ȘTIRI