Petardele au început să răsune în Fălticeni. Polițiștii anunță controale inopinate. Amenzile ajung la 7.500 de leiLocal

Petardele au început să răsune în Fălticeni. Polițiștii anunță controale inopinate. Amenzile ajung la 7.500 de lei

       Accesări: 1295

Sărbătorile de iarnă se apropie și odată cu acestea începe și sezonul de pocnete. ”Tradiția” petardelor vine la pachet cu dorința unor comercianți de a-și rotunji veniturile în această perioadă. Cu toate că legile sunt destul de stricte și amenzile mari, inconfundabilele zgomote produse de obiectele pirotehnice au început deja să răsune în cartierele municipiului Fălticeni.

Indiferent de moment, zi sau seară, petardele provoacă mult disconfort trecătorilor.

Pe de altă parte, utilizarea acestora nu este lipsită de pericole.

Lucrătorii Poliției Municipale Fălticeni pregătesc controale inopinate, iar în locurile unde se vând astfel de produse vor fi făcute verificări amănunțite.

Elevii de gimnaziu și liceenii sunt clienți fideli, deși, potrivit legii, materialele pirotehnice pot fi vândute în anumite condiții.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Amenzi mari și vânzători fără teamă de lege

Vânzătorii nu au teamă de autorități și nici nu par să le pese de amenzi, însă clienții își procură aceste materiale pirotehnice și de pe internet.

Amenzile pornesc de la 3.000 de lei și pot ajunge până la 7.500 de lei.

Persoanele deranjate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice pot reclama folosirea abuzivă a acestora direct la poliție.

În cazul în care faptele sunt săvârșite de minori sub 14 ani, se iau măsuri de sancţionare a părinţilor sau ocrotitorilor legali.

Legea nr.126/1995 prevede că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuire și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti.

Conform legii, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1.

Din aceste categorii fac parte focuri bengale, bețișoarele bengale, pocnitorile de Crăciun, granulele scânteietoare, jerbele, chibriturile detonante, pocnitorile pentru petreceri, șerpii, pocnitorile cu confeti, bobițele explozive.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

Persoanele care îndeplinesc condiția vârstei minime pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, dar nu și în următoarele situații:

  • între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Persoanele fizice sau juridice care nu respectă limitările din lista de mai sus riscă, potrivit legii, amenzi între 3.000 și 6.000 de lei.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

ȘTIRI