Elevii Școlii „Ion Irimescu” din Fălticeni au dobândit experiențe valoroase și memorabile în Macedonia de NordEducație

Elevii Școlii „Ion Irimescu” din Fălticeni au dobândit experiențe valoroase și memorabile în Macedonia de Nord

       Accesări: 737

Activități de mobilitate ajunse la final. Elevii Școlii „Ion Irimescu” au dobândit experiențe valoroase în Macedonia de Nord, unde s-a desfășurat ultima etapă din proiectul educațional european denumit ”Cultural Heritage and ICT”. Toamna caldă și frumoasă le-a asigurat tinerilor din Fălticeni cadrul perfect pentru întâlnirea cu valorile culturale, istorice și tradiționale ale țării gazdă și cele ale orașului Bitola.

Din rândul oaspeților au fost prezenți profesori și elevi din Turcia (Antalya și Ankara), Lituania (Marijampole), Portugalia (Villa Verde) și România (Fălticeni).

Experiențele din acest proiect, înscris în agenda programelor educaționale Erasmus+, conștientizarea importanței și înțelegerea unor culturi și țări noi, dezvoltând, astfel, sentimentul de apartenență la valorile europene și implicarea responsabilă, activă și continuă în comunitate.

Școala ”Ion Irimescu” a fost reprezentată de cinci elevi, Doriana Florișteanu, Delia Nistor-Popa, Darius Filip, Denis Ocheană, Robert Mihai și doi profesori, Florin Onesim și Daniel Olariu.

Cele șase zile petrecute în Macedonia de Nord au creat noi punți de comunicare și interacțiune între partenerii acestui proiect, ultima mobilitate fiind, în egală măsură, un factor important în dezvoltarea bagajului de cunoștințe.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Ultima mobilitate s-a concretizat prin vizite la școala din Bitola, muzee, lăcașuri de cult, cât și un popas în orașul antic Heraclea. Elevii și profesorii au pășit în locuri cu rezonanță istorică aparte pentru macedoneni, dar și în spații idilice, cu peisaje superbe, precum Parcul Național Pelister și Lacul Ohridla.

Experiențele trăite aici au fost relatate de elevii participanți.

Luni

Luni, prima zi din Proiectul Erasmus a fost una dintre preferatele mele. De dimineață, după ce ne-am odihnit cu toții, a avut loc ceremonia de deschidere unde ne-am întâlnit și am încercat să ne cunoaștem mai bine. Mai apoi, ne-am îndreptat spre școala copiilor din Macedonia de Nord, unde am vizitat școala și am avut posibilitatea de a lua parte la orele elevilor.

A fost o experiență unică și am avut oportunitatea de a ne face prieteni noi. Mai apoi, am mers la biserica Sf. Dimitrija, moscheea Isak și Yeni și catedrala Inima Lui Iisus unde am admirat arhitectura și picturile impresionante.

După aceea ne-am reîntors la restaurant pentru a lua prânzul, iar mai apoi să prezentăm diferite proiecte făcute de elevi despre locurile pe care le-am vizitat și care au rămas memorabile. În final, ne-am întors la cazare și am luat cina împreună cu ceilalți copii. A fost o zi, cu siguranță, de neuitat! (Delia Nistor-Popa)

Marți

În perioada 3-8 octombrie am fost într-un proiect Erasmus+ în orașul Bitola din Macedonia de Nord, la care au participat, de asemenea, elevi de vârsta noastră din Portugalia, Lituania și din orașele Antalya și Ankara din Turcia.

Vreau să vă împărtășesc experiența mea în acest proiect. În fiecare zi am vizitat locuri interesante atât în Bitola, cât și în alte orașe din Macedonia precum Ohrid, Prilep și Krushevo, dar ziua mea preferată a fost cea de marți.

Am început la ora 9:00, într-o sală unde toți elevii au prezentat proiectele făcute pentru această mobilitate. La ora 10:00, am vizitat primăria orașului, iar la ora 11 am vizitat orașul antic numit „Heraclea”, care m-a fascinat prin arhitectura sa impresionantă. Acesta a fost locul meu preferat din acea zi.

După masa de la ora 13:00, am vizitat Muzeul de Istorie al orașului, unde am văzut tot felul de exponate din epoci diferite, datând de la epoca preistorică până la epoca contemporană.

Terminând cu activitățile în grup, de la ora 17:00 am avut timp liber, unde am ieșit, împreună cu colegii, pentru a vizita orașul și a cumpăra suveniruri. Ne-am întors la cazare la ora 19:00, am luat cina, și am petrecut restul serii cu colegii din alte țări. Ziua s-a terminat când ne-am dus la culcare, pregătindu-ne pentru următoarea.

Sunt foarte recunoscătoare că am avut șansa să particip în acest proiect, în care am vizitat locuri frumoase, am aflat multe lucruri noi și mi-am făcut mulți prieteni. (Doriana Florișteanu)

Miercuri

Ne-am trezit cu toții dis de dimineață pentru a lua micul dejun pentru că în orele care urmau vom vizita orașul Ohrid. Am ajuns la destinație undeva pe la ora 10 și am început să urcăm spre partea veche a orașului care era și cea mai frumoasă.

Mai întâi am vizitat ruinele unei cetăți străvechi din vârful dealului pe care este situat orașul.

După ce am făcut niște fotografii de grup și am admirat priveliștea urma să mergem spre biserica Sf. Sofia care este amplasată la marginea unei stânci deasupra apei. Am făcut desigur și acolo câteva poze și ne-am pornit spre Casa Robevci care este un muzeu în interiorul casei fraților Robevci unde erau foarte multe exponate valoroase cum ar fi rochii sau bijuterii neprețuite.

Mai apoi, ne-am pornit spre Vevcani, un sat deosebit de frumos cu un aer care îi da un farmec deosebit. După ce am terminat de vizitat satul ne-am pornit spre localul Via Ignatia unde am luat prânzul.

Odată ce am terminat de mâncat ne-am pornit spre Bitola unde urma să ne odihnim pentru ziua care urma. (Denis Ocheană)

Joi

În această mobilitate, am fost în mai multe zone importante pentru cultura și istoria țării, ca și în ziua de joi.

Ne-am trezit devreme și ne-am pregătit pentru o călătorie lungă cu autocarul până in Prilep, unde am vizitat un parc în care erau aliniate numeroase statui ale soldaților macedonieni care au luptat în al Doilea Război Mondial, și după ne-am plimbat jumătate de oră în centrul orașului, unde eu și grupul din România am băut o ciocolată caldă la o cafenea din apropiere.

După ce ne-am reunit cu grupele din celelalte țări, ne-am urcat iarăși în autocar și am plecat spre Krushevo, unde am vizitat Makedonium-ul, o clădire impresionată in stil abstract ce conține elemente importante din istoria Macedoniei.

În continuare, ne-am dus la casa memorială a cântarețului pop faimos Tose Proeski, o cladire modernă, impresionantă în care erau prezentate multe momente din viața lui și premiile câștigate de acesta pentru muzica sa.

În final, ne-am dus la un restaurant tradițional macedonian unde am mâncat câteva dintre cele mai binecunoscute mâncăruri de către locali.

După părerea mea, ziua aceasta a fost una dintre cele mai bune zile din cele cinci pe care le-am petrecut in Macedonia, și recomand tuturor să viziteze orașele prezentate anterior! (Darius Filip)

Vineri

Ultima zi din mobilitatea în Macedonia, a început cu o vizită în Parcul Național Pelister.

În acel parc am văzut linia frontului din primul război mondial și urmele lăsate de acesta. Mai apoi am fost la un restaurant, unde au fost premiați toți participanții la proiect, și în final am mâncat cu toții preparate tradiționale. (Robert Mihai)

ȘTIRI