Noul spital din Fălticeni va avea aparatură de radiologie și imagistică medicală în valoare de 5 milioane de lei. Pe lista achizițiilor viitoare se află și un RMNExclusiv

Noul spital din Fălticeni va avea aparatură de radiologie și imagistică medicală în valoare de 5 milioane de lei. Pe lista achizițiilor viitoare se află și un RMN

       Accesări: 2952

Echipamente de ultimă generație pentru diagnostic precis și rapid. Noul spital din Fălticeni va avea la momentul deschiderii tehnologia necesară pentru un act medical de calitate. Achizițiile în materie de aparatură medicală se cifrează la aproximativ 25 de milioane de lei.

Un sfert din valoarea acestor investiții este destinată aparaturii pentru explorări funcționale ce oferă rezultate cu un grad ridicat de acuratețe.

Costurile aparaturii de imagistică și radiologie din dotarea noului spital fălticenean ajung la 5 milioane de lei. Dotările fac parte din gama de vârf a sistemelor de tehnică medicală, regăsite și în echiparea unor spitale importante din țară.

Doctorii vor efectua investigații medicale cu echipamente achiziționate de la firme consacrate în domeniu. O parte dintre acestea au fost livrate și amplasate, iar altele urmează să sosească până la sfârșitul lunii septembrie.

„Noi am ales ceea ce este mai nou și bun pe piața de aparatură medicală. Vorbim de echipamente ultramoderne care vor crește calitatea actului medical. Costurile pentru aparatură se cifrează la 5 milioane de lei.”, explică medicul Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni. „Selecția făcută de noi este una pe criterii pe performanță. Vorbim de aparatură cu tehnologii care permit investigații medicale de mare acuratețe.”

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Spitalul are primul Computer Tomograf

Cel mai nou aparat din seria celor destinate diagnosticării se află deja în incinta noului spital. Computer Tomograful a fost livrat săptămâna trecută și urmează să fie amplasat în zona sectorului de radiologie.

Unitatea medicală are nevoie de cele două avize ale CNCAN pentru a putea monta și pune în funcțiune Computer Tomograful.

„Aparatul CT este livrat de câteva zile. Așteptăm avizele pentru a-l putea amplasa.”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Fălticeni. „Sperăm ca până la jumătatea lunii septembrie să primim autorizarea. Noi am depus documentele necesare la CNCAN. Urmează să primim două avize pentru CT.”

Medicul Vlad Morariu este optimist și crede că documentele vor fi eliberate într-un timp cât mai scurt, deși comisia de avizare are, conform legislației, 30 de zile la dispoziție pentru autorizarea echipamentului.

Tomografia Computerizată este o metodă de diagnosticare neinvaziva care combină razele X cu tehnologia computerizată avansată pentru a reda imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului: abdomen, cap, membre, oase, plămâni, inimă, ficat, pancreas, rinichi, glande suprarenale, vasele de sânge.

Pe lista achizițiilor urmează un RMN

Noul spital va avea în dotare și un RMN. Achiziția aparatului este plănuită după ce unitatea medicală va deveni funcțională.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este investigația care oferă informații mai precise decât radiografia, ecografia sau tomografia computerizată, pentru diagnosticul accidentelor vascular cerebrale, artritei și tumorilor.

Prețul ridicat al aparatului, situat între 900.000 și 1,2 milioane de euro, impun atragerea unei surse de finanțare externă. Viitorul aparat de imagistică medicală va putea fi cumpărat cu fonduri europene sau de la Ministerul Sănătății.

„După ce vom deschide spitalul vrem să demarăm achiziția unui RMN de ultimă generație. Am identificat un spațiu potrivit în arealul unității noastre medicale, unde îl vom putea amplasa.”, explică managerul Morariu. „Costurile de achiziție sunt ridicate. Variantele sunt două: fie vom încerca atragerea de fonduri europene, fie îl vom cumpăra cu sprijinul Ministerului Sănătății. Utilitatea unui astfel de aparat nici nu se pune în discuție. Orice spital care se respectă, orice medic își dorește să aibă în spitalul în care profesează un RMN.”

Salonul pentru investigații medicale RMN va fi amenajat deasupra adăpostului ALA (Apărarea Locală Antiaeriană).

Locul este amplasat în spatele clădirii, iar construcția va fi realizată pe structură metalică și panouri sandviș.

Aparatul Roentgen din noul spital

ȘTIRI