Noul spital din Fălticeni nu va fi deschis nici anul acesta. Ministerul Sănătății trebuie să achite aparatura licitatăActualitate

Noul spital din Fălticeni nu va fi deschis nici anul acesta. Ministerul Sănătății trebuie să achite aparatura licitată

       Accesări: 3953

Vești deloc îmbucurătoare pentru fălticeneni. Mult așteptata inaugurare a noului spital se amână pentru anul viitor. Cel puțin așa spune conducerea unității medicale care lansează un nou termen pentru deschiderea oficială.

31 martie 2020 este data la care noul spital ar putea deveni funcțional.

Spitalul se construiește de aproape 30 de ani, iar povestea lui este demnă de Cartea Recordurilor. La doar câțiva pași se află vechiul spital, care funcționează în aceeași clădire de pe vremea domnitorului Cuza, care datează de 165 de ani.

De ce nu se deschide spitalul?

Motivele sunt două. În primul rând scările de evacuare la incendiu nu sunt finalizate nici acum. La una dintre ele se lucrează la finisajele exterioare.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Maghebo trebuia să încheie lucrările la cele trei obiective acum două luni în urmă, mai precis pe 15 octombrie.

Niciuna din cele trei scări nu este finalizată.

Per ansamblu, lucrările la scările exterioare, atașate clădirii spitalului, sunt realizate în proporție de 75 – 80%.

Spitalul Municipal Fălticeni. 7 decembrie 2019

În al doilea rând, Ministerul Sănătății are de plătit toată aparatura destinată secțiilor și compartimentelor spitalului.

Licitația este încheiată de ceva timp, mai trebuie doar banii pentru tehnologia medicală.

Fondurile au fost promise încă din primăvară, de fostul ministru Sorina Pintea, care anunța, pe 23 aprilie 2019, în conferință de presă, asigurarea finanțării pentru aparatura medicală.

Pachetul de tehnologii moderne, solicitat de conducerea unității medicale din Fălticeni, pentru noul spital valorează 24 de milioane de lei.

Tot anul acesta au fost alocate din bugetul ministerial și fondurile pentru construirea scărilor de evacuare la incendiu, proiect de 4,5 milioane de lei.

Primarul Coman face un apel către toate forțele politice

Edilul municipiului Fălticeni susține că după ce va fi obținută finanțarea pentru dotările medicale, spitalul va fi deschis în maxim o lună de zile

Cătălin Coman a făcut un apel către toate forțele politice de la nivel județean și național să sprijine deschiderea noului spital din Fălticeni.

Într-o conferință de presă susținută la sediul PSD Suceava, el a explicat că pentru a fi pus în funcțiune noul spital mai are nevoie doar de dotările medicale, în valoare de 24 de milioane de lei, bani care trebuie alocați de Ministerul Sănătății în baza contractului cadru.

Primarul Coman a arătat că furnizorul de echipamente a fost deja desemnat prin licitație și că în momentul în care Ministerul Sănătății va aloca banii, în maxim o lună de zile, noul spital va fi funcțional.

„Fac un apel către toate forțele politice de la nivel județean și național să sprijine deschiderea spitalului pentru că tot ceea ce a depins de noi am făcut. Erau acele probleme cu licitațiile și vorbim de 24 de milioane de lei pentru dotări medicale. Licitațiile au fost începute în 2018 pe acord cadru, au trecut toate etapele legale și au fost semnate contractele cu furnizorii.”, a declarat Cătălin Coman. „În momentul când obținem finanțarea în maxim o lună de zile dăm drumul la spital. Toate documentele cadru sunt trimise de la finele lunii octombrie în original către Ministerul Sănătății. Avem o clădire nouă care îndeplinește toate standardele ISU, are toate autorizațiile necesare, cu toate dotările nemedicale montate. Mai sunt necesare doar dotările medicale”.

Proiect început acum 30 de ani

Construcția noului spital din Fălticeni a început în 1991.

După 21 de ani, în anul 2012, stadiul execuției era de doar 23%. Au fost ani întregi în care nu s-a pus o cărămidă la spital. Și asta pentru că nu au venit bani de la minister pentru finanțarea lucrărilor.

Când și-au dat seama că nu vor putea să-l finalizeze la dimensiunile gândite inițial, proiectul a fost revizuit, iar o parte din clădire s-a transformat în locuințe ANL.

Patru miniștri s-au perindat în ultimii 10 ani pe șantierul spitalului, devenit subiect principal în fiecare campanie electorală.

Ultimul vizită a unui ministru, la noul spital, a fost în mai 2018. Ministrul Sorina Pintea spera ca în anul 2019 să fie deschis noul spital. Nu a fost să fie așa.

După 2012 au început să fie alocate fonduri tot mai consistente. Peste 50 de milioane de lei au fost alocați până în 2019, pentru finalizarea lucrărilor de construire, inclusiv pentru scările de evacuare.

În 2018 s-au încheiat lucrările la clădirea spitalului. Cu toate acestea, spitalul nu putea fi deschis.

Nu erau bani pentru aparatură, iar legislația se schimbă, din nou, și impune construirea scărilor de evacuare la incendiu, condiție obligatorie pentru ca unitatea medicală din Fălticeni să primească avizul ISU.

Spitalul Municipal Fălticeni. Martie 2012. Grad finalizare 21%
Spitalul Municipal Fălticeni. Mai 2013. Grad finalizare 30%

Bani irosiți

Cătălin Coman susține că guvernul liberal a dat în 2011, pe vremea fostului primar Vasile Tofan și suma de 20 de milioane de lei, însă din acești bani s-au cheltuit doar 900.000 de lei, restul de 19 milioane de lei întorcându-se la Ministerul Sănătății la final de an.

El mai spune că spitalul putea fi terminat și dat în funcțiune dacă nu erau irosită finanțarea aceasta.

Edilul municipiului Fălticeni a reamintit și faptul că guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș nu a dat niciun leu pentru spita.

La spital s-au încheiat alte amenajări

Până la finanțarea așteptată de la minister, la spital s-a tot lucrat. Pas cu pas au fost finalizate bucătăria, spălătoria și viitoarea secție de pediatrie.

Dotările nemedicale, cu excepția paturilor, au fost achiziționate integral și montate în tot spitalul.

Mobilierul pentru sălile de așteptare, laboratoare și saloane a fost aranjat. A fost încheiată și partea de inscripționare pentru secții și compartimente.

Spitalul din Fălticeni este singurul din România care încă mai funcționează într-o clădire din secolul XIX. Anul viitor se vor împlini 165 de ani de la inaugurarea unității medicale.

Imagini din Secția de Pediatrie

ȘTIRI