Suceava și cele opt localități limitrofe ies din carantină. Măsura este adoptată prin Ordonanța Militară nr.12Actualitate

Suceava și cele opt localități limitrofe ies din carantină. Măsura este adoptată prin Ordonanța Militară nr.12

       Accesări: 2969

Vești bune pentru locuitorii din cel mai mare focar de coronavirus din România. Municipiul Suceava iese din carantină. Măsura este valabilă începând din 13 mai 2020, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Decizia se aplică pentru celelalte opt localități limitrofe: Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Salcea și Șcheia.

Măsura de ridicare a carantinei a fost luată printr-o nouă ordonanță militară, ordonanța nr.12.

Anunțul a fost făcut miercuri seara, în cadrul unei declarații de presă făcută de ministrul Marcel Vela.

Municipiul Suceava și cele opt localități au intrat în carantină în urmă cu o lună și jumătate.

Pe 30 martie a fost emisă Ordonanța Militară nr. 6 prin care s-a instituit măsura de carantinare pentru zona Suceava și cei peste 150.000 de locuitori ai acesteia.

Autoritățile au luat această măsură pe fondul creșterii tot mai mari a numărului de cazuri de coronavirus. La sfârșitul lunii martie peste un sfert (28%) din totalul cazurilor existente la nivel național erau înregistrate în municipiul Suceava.

De la începutul pandemiei și până în prezent, în județul Suceava au fost confirmate 3.300 de cazuri de coronavirus. 170 de suceveni au fost răpuși de agentul patogen.

În momentul de față se înregistrează un număr de 663 cazuri de coronavirus în evoluție. Potrivit datelor furnizate de autorități, circa 1.500 de suceveni au fost declarați vindecați.

Declarația ministrului Marcel Vela

„Vă prezint, astăzi, a douăsprezecea ordonanță militară din această perioadă de stare de urgență.

Începând cu publicarea în Monitorul Oficial, din această seară se ridică măsura de carantinare în municipiul Suceava și zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Aș dori să mulțumesc compatrioților din județul Suceava pentru efortul, dăruirea și implicarea lor din această perioadă, când prin tot ceea ce au făcut au avut grijă de sănătatea celor dragi și au protejat pe ceilalți cetățeni.

Sunteți eroii noștri, sunteți niște învingători și pentru toate acestea vă mulțumesc din suflet, dumneavoastră, medicilor care ați luptat în prima linie, colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, prefectului, președintelui Consiliului Județean, cât și tuturor instituțiilor implicate în acest efort titanic.

Dragi români,

Ordonanțele militare, toate mesajele care au venit către dumneavoastră, și care nu au fost puține, nu au făcut altceva decât să consolideze acest zid împotriva unui inamic invizibil și extrem de agresiv. Ne-a făcut să realizăm că suntem mai puternici doar împreună.

Cum nu există viitor fără prezent, așa nu poate exista o națiune puternică fără unitate. Și acum, în această perioadă grea, am arătat mai mult ca niciodată că putem fi uniți.

Trebuie să tratăm fiecare zi cu responsabilitate, să ne gândim la sănătatea noastră și la sănătatea celor apropiați sufletului nostru în fiecare clipă. Într-o luptă venită prin surprindere, cu toții am găsit puterea de a ne aduna și de a fi responsabili. Știm exact ce avem de făcut acum, astăzi, să respectăm toate indicațiile, începând cu distanțarea socială, până la acest simplu spălat pe mâini pentru 20 de secunde.

Cu toții ne-am adaptat continuu și constant. În această luptă nu a existat, de multe ori, o schiță, pentru că nu a mai fost un asemenea război și previziunea unui deznodământ exact, pentru că dușmanul a fost invizibil, a fost extrem de periculos și de agresiv.

Poate că au existat momente în care fiecare dintre noi am fost uimiți de acest pericol care pune viața la încercare. Vă asigur că au fost momente în care întotdeauna ne-am gândit la binele dumneavoastră și la cum putem face resimțită cât mai puțin această bătălie, care nu a fost și nu este ușoară.

Vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți parte în această lupă împotriva unui coronavirus care uimește întreaga lume medicală.

Vă mulțumesc pentru că ați respectat ordonanțele și pentru că mulți români trăiesc astăzi datorită efortului și sacrificiului dumneavoastră. Pot, ca ministru al afacerilor interne, să vă garantez, împreună cu toți colegii mei din guvern, că vom trece cu bine și peste aceasta.

Închei cu un gând simplu și important: Dumnezeu să binecuvânteze România!”

ȘTIRI