Municipiul Fălticeni are patru noi Cetățeni de Onoare: Medicii Mariana Sigmund și Constantin Moldovanu, voluntara Maria Holtzhauser și jurnalista Adriana FilipLocal

Municipiul Fălticeni are patru noi Cetățeni de Onoare: Medicii Mariana Sigmund și Constantin Moldovanu, voluntara Maria Holtzhauser și jurnalista Adriana Filip

       Accesări: 10866

Buchet de distincții la început de toamnă calendaristică. Municipiul Fălticeni are de la 1 septembrie patru noi Cetățeni de Onoare, persoane care au făcut cinste comunității locale prin activitatea și implicarea lor. Neonatologul Mariana Sigmund, chirurgul Constantin Moldovan, voluntara Maria Holtzhauser și jurnalista Adriana Filip au primit aceste titluri în cadru festiv, în prezența unei audiențe formate din membri ai familiei, prieteni și oficialități locale.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de ședințe din sediul Primăriei Municipiului Fălticeni.

Distincțiile au fost înmânate de primarul Cătălin Coman, care a subliniat faptul că acordarea acestor titluri are o legătură strânsă cu deschiderea noului spital și cu fiecare dintre cei patru Cetățeni de Onoare.

La momentul festiv a participat și Gheorghe Flutur, care a ținut să puncteze organizarea unui eveniment similar pe 31 august când au fost distinși canotorii suceveni participanți la olimpiada de la Tokyo, președintele Consiliului Județean Suceava amintind că Fălticeniul are numeroase valori în diferite domenii de activitate.

Noii „Cetățeni de Onoare” au primit titlul amintit și un buchet de flori din partea edilului municipiului Fălticeni.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Ei au ținut discursuri în care și-au exprimat recunoștința și aprecierea față de distincția primită. Titlul doctorului Constantin Moldovanu i-a fost remis fiului acestuia, Dan Moldovanu, medicul, în vârstă de 88 de ani, neputând participa la festivitate.

Mariana Sigmund

Cu o carieră în neonatologie de 47 de ani, Mariana Sigmund poate intra în cartea de aur a spitalului din Fălticeni, fiind medicul cu cea mai îndelungată activitate.

În tot acest timp, prin mâinile ei au trecut 45.000 de nou-născuți, cifră care vorbește de la sine despre responsabilitatea și satisfacțiile pe care le are meseria de medic.

Tot la capitolul carieră, puse cap la cap, gărzile Marianei Sigmund însumează șase ani.

Deși este ieșită la pensie de ceva timp, medicul primar Mariana Sigmund își continuă activitatea în linia întâi, pentru că, în ciuda concursurilor organizate de spital, până astăzi, nu s-a găsit un neonatolog care să ocupe acest post.

Mariana Sigmund are deja două distincții: Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni, dar și al localității natale, comuna Dolhești.

Constantin Moldovanu

Spitalul din Fălticeni a avut câțiva chirurgi deosebiți. Printre aceștia se numără Ion Tănăsescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Gabriel și Iacob Tatos. Acestei galerii de excepție i se alătură și Constantin Moldovanu.

Originar din Dorohoi, medicul Constantin Moldovanu intră în echipa doctorilor Spitalului Orășenesc Fălticeni în anul 1965. Devine medic șef la Secția Sanitară Raion Fălticeni, iar între 1968 și 1983 ocupă funcția de medic specialist Organizare Sanitară și Sănătate Publică în Sfatul Raionul Fălticeni.

Din anul 1970 devine directorul Spitalului Orășenesc Fălticeni, funcție pe care o va deține timp de 13 ani.

Sub conducerea lui, unitatea medicală se evidențiază în mod deosebit, ocupând locul întâi la nivel național în 1982, 1985 și 1986, la categoria unități sanitare, clasificare realizată de Ministerul Sănătății și Uniunea Sindicatelor Sanitare.

Darea în folosință a Policlinicii, în anul 1966, și începerea lucrărilor la noul spital, în anul 1991, sunt alte două repere importante din activitatea de directorat a chirurgului Constantin Moldovanu.

Maria Holtzhauser

Viața ei poate fi oricând un subiect de carte și o lecție pentru cei care nu știu să prețuiască ceea ce omul are mai scump, sănătatea.

S-a născut la Fălticeni, a copilărit la Găinești, iar soarta a decis să se reîntoarcă la Fălticeni, într-o familie mai mare, la Casa de Copii care avea să-i marcheze definitiv și pozitiv destinul, căutând dragostea de părinte în inima celor ce au avut grijă de ea.

Maria Holtzhauser s-a dedicat în ultimii ani activităților caritabile.

Ajută oameni sărmani, copii, tineri bătrâni sau persoane cu probleme de sănătate, oameni de pretutindeni care primesc o mână care s-a dovedit de atâtea ori salvatoare.

A fost trup și suflet și pentru spitalul din Fălticeni în perioada pandemiei. Din proprie inițiativă a demarat o campanie de strângere de fonduri și a reușit să strângă 20.000 de lei.

Maria Holtzhauser a construit case, a renovat în totalitate azilul de la Hotarele (județul Giurgiu), pe care îl susține în mod constant, a renovat şcoli şi grădiniţe, susţine cazuri sociale (bătrâni, copii şi mame aflaţi în excluziune socială) şi a lansat diverse campanii precum „Îmbracă un bătrân” sau „Îmbracă un copil”.

Maria Holtzhauser deține și distincția de „Cetățean de Onoare” al Comunei Slatina.

Adriana Filip

Absolventă a Colegiului Național „Nicu Gane”, de profesie jurnalistă, Adriana Filip este o altă fălticeneancă ce a sprijinit spitalul din orașul natal în timpul pandemiei.

A făcut-o cu discreție, implicare și bucurie.

Prin intermediul presei naționale a sensibilizat opinia publică asupra situației noului spital, printr-o campanie pe zona locală destinată atragerii de sponsori. A fost un ambasadorul unității medicale, reușind să stângă fonduri importante.

A încercat prin cât mai multe pârghii să ajute actul medical din Fălticeni, iar eforturile s-au concretizat prin atragerea unor fonduri importante, donate spitalului.

Pe lângă aplecarea pentru bine, Adriana este un model al reușitei pe plan profesional.

După încheierea studiilor la Facultatea de Jurnalism, ea a lucrat pentru mai multe instituții media de la vârful presei românești: Radio România, Pro TV și TVR.

La numai 25 de ani a fost manager de comunicare al unei agenții de publicitate din București.

Adriana Filip este de ceva vreme liber profesionist, comunicator în zona de relații publice și cu proiecte noi în zona de producție TV și cinematografie.

ȘTIRI