Momente înălțătoare la hramul Bisericii Albe din Rădășeni. Flori și gânduri bune pentru preotul Petru IrimescuSpecial

Momente înălțătoare la hramul Bisericii Albe din Rădășeni. Flori și gânduri bune pentru preotul Petru Irimescu

       Accesări: 14988

Rugăciune și bucurie în zi de aleasă trăire spirituală. Biserica Albă din satul Rădășeni, un loc cunoscut și drag pelerinilor ortodocși din toată țara, și-a serbat hramul într-o atmosferă înălțătoare. Lăcașul, ctitorit acum un secol și resfințit anul trecut, s-a dovedit neîncăpător la sărbătoarea ocrotitorilor parohiei și ai acestei vechi așezări rurale.

Praznicul Sfinții Apostoli Petru și Pavel i-a adunat pe creștinii din județe ale Moldovei, dar și din locuri mai îndepărtate din țară care au venit să primească binecuvântare.

În același timp, au să se închine și la icoana făcătoare de minuni „Portărița”, cât și pentru a-l felicita pe preotul Petru Irimescu de ziua onomastică.

Biserica Alba a devenit în zi de hram biserica florilor și a sufletelor înflăcărate de credință.

Tineri, adulți și copii îmbrăcați în costume naționale, cu mâinile împreunate și privirea către altar, ornamentele florale ce au ornat stranele Maicii Domnului și Mântuitorului, catapeteasma și icoana praznicală, dar și răspunsurile liturgice au creat acea frumusețe specifică universului ortodox românesc în zi de sărbătoare.

Slujbă cu 16 preoți

Nu doar naosul bisericii a fost plin, ci și altarul.

Slujba praznicală a fost săvârșită de un sobor format din 16 preoți. Alături de preoții parohi Constantin Aioanei și Petru Irimescu au coliturghisit preoți din Fălticeni, Pleșești, Preutești, Lămășeni, Ulma, dar și din alte comunități rurale, precum și un preot din Basarabia.

Sfânta Liturghie și-a urmat cursul firesc, în timpul acesteia fiind citite rugăciuni speciale la vreme de secetă, rugăciuni care aduc ploaia.

În timpul slujbei au fost pomeniți și ctitorii lăcașului, preoții trecuți din viață, dar ostenitorii care continuă să ducă mai departe flacăra credinței.

Un moment aparte l-a constituit ieșirea întregului sobor la Imnul Axion, închinat Maicii Domnului, toți cei 16 preoți așezându-se și cântând în fața icoanei făcătoare de minuni „Portărița”.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel pecetluiește postul închinat acelorași corifei ai creștinătății, prilej pentru copii, tinerii, adulții și vârstnicii să se împărtășească în fața Sfântului Altar.

Au urmat un cuvânt de învățătură al preotului Claudiu Hariuc, paroh al Catedralei Învierii din Fălticeni, în care au fost evocate aspectele premergătoare chemării ucenicilor la apostolat, minunile petrecute, faptele și învățăturile acestora.

Preotul paroh Constantin Aioanei le-a mulțumit celor prezenți, preoți și credincioși pentru participare, autorităților locale pentru sprijin și colaborare, cât și celor care au trudit pentru ca ziua de hram să fie o sărbătoare autentică.

Flori, gânduri bune și un tort personalizat pentru părintele Irimescu

Biserica Albă devine în ziua hramului un loc de pelerinaj.

În centrul atenției nu este doar sărbătoarea propriu-zisă și icoana făcătoare de minuni, făurită în Muntele Athos, ci și părintele Petru Irimescu.

Românii din întreaga țară, dar și cei aflați în străinătate, își îndreaptă pașii spre Rădășeni pentru bunătatea, povețele și ajutorul, dar mai ales pentru folosințele dobândite din puterea rugăciunii săvârșite.

La ziua onomastică, numeroși credincioși au venit să-l revadă pe preotul Petru Irimescu, prietenul lor de suflet, cel care, nu de puține ori, le-a redat speranța și lumina credinței.

De data aceasta nu pentru a-i cere sfatul și îndrumarea, ci să-i ureze sănătate și viață lungă.

Încolonați în fața sfântului altar, oamenii au așteptat cu răbdare pentru a-i oferi flori și gânduri. Au fost multe flori, cu zecile. Gânduri, cu miile.

Unele au venit și din partea părintelui paroh Constantin Aioanei, care i-a mulțumit pentru lucrarea duhovnicească, pentru roadele văzute și nevăzute din activitatea ziditoare de suflet și cele dedicate sprijinirii bisericii din Rădășeni și celorlalte lăcașuri unde contribuția sa a fost esențială.

Doi familiști apropiați părintelui Irimescu i-au dăruit un tort personalizat cu chipul acestuia, moment pe care preotul sărbătorit l-a primit făcând o glumă înțeleaptă, cu tâlc, așa cum obișnuiește, deseori, să facă preotul Petru a-i descreți fruntea creștinului.

În spiritul celebrării zilei onomastice, preoții și credincioșii i-au urat cele bune și au cântat preotului sărbătorit tradiționalul „La mulți ani”.

ȘTIRI