Modernizarea drumurilor Mălini-Slatina și Hârtop-Vulturești se încheie anul acesta. Care este stadiul lucrărilorActualitate

Modernizarea drumurilor Mălini-Slatina și Hârtop-Vulturești se încheie anul acesta. Care este stadiul lucrărilor

       Accesări: 1338

Investiții așteptate de 30 de ani! Două drumuri județene din zona Fălticeni au fost lăsate de izbeliște și nu-i de mirare că starea carosabilului arăta mai ceva ca după un bombardament. Cu un format clasic „groapă lângă groapă” sau „nici o palmă de asfalt întreagă” tronsoanele DJ 209 A Mălini-Slatina și DJ 208 C Hârtop-Vulturești puteau fi incluse cu ușurință în topul celor mai proaste șosele din lume.

Asfaltate ultima dată în perioada comunistă, cele două drumuri județene au fost coșmarul șoferilor, dar și un impediment în calea dezvoltării locale.

Autoritățile județene au conștientizat amploarea dezastrului din infrastructura rutieră și, după trei decenii, au găsit fondurile necesare pentru reabilitări capitale.

Lucrările au început în aprilie 2019, contractele fiind adjudecate de firma suceveană Test Prima, în cazul drumului Mălini-Slatina-Găinești, și de firma botoșăneană Big Conf, în cazul drumului Hârtop-Vulturești.

Stadiul lucrărilor este avansat

Codrin Benta

Încurcate și de pandemie, lucrările au ajuns abia în 2022 la un stadiu avansat. În mod teoretic, în vara acestui an ar trebuie ca șantierele să fie închise. Ceea ce a fost mai greu a trecut, iar restul proiectului nu ar trebui să pună probleme.

Aceleași autorități spun că cele două drumuri vor fi finalizate anul acesta.

Situația este una puțin deosebită în cazul drumului Hârtop-Vulturești pe o porțiune de câteva zeci de metri, la intrarea în Hârtop, unde structura terenului trebuie consolidată pentru a preveni alunecări, așa cum a fost cazul în Vulturești.

Cel mai probabil, soluția tehnică sunt pilonii din beton armat, care vor fi turnați după un foraj prealabil.

Reabilitare drum Mălini-Slatina-Găinești: 25,1 milioane lei

Drumul Județean 209 A pe tronsonul Mălini-Slatina-Găinești măsoară 12,3 kilometri

Valoarea proiectului se ridică la 25,1 milioane lei.

Lucrările sunt executate în proporție de 76%, valoarea acestora ridicându-se la 18,9 milioane lei.

Până acum au fost turnați 10 km de asfalt, au fost construite 17 podețe transversale, 3 poduriau fost reparate, 4 poduri noi au fost contruite.

În cadrul proiectului au mai fost realizați 500 de metri liniari de gabioane, 355 metri liniari din ziduri de sprijin din beton, drenuri de 600 metri liniari și peste 700 metri liniari de șanțuri.

Reabilitare drum Hârtop-Vulturești: 27,4 milioane lei

Drumul Județean 208 C pe tronsonul Hârtop-Vulturești măsoară 16,7 km.

Valoarea proiectului este de 34 milioane de lei.

Lucrările sunt executate în proporție de 81%, valoarea acestora ridicându-se la 27,4 milioane de lei.

Până acum au fost asfaltați 16 kilometri de drum, au fost construite 18 podețe pentru drumuri laterale, 29 de podețe transversale și 325 de podețe pentru acces în curți.

Un pod a fost reabilitat, un tronson de 1.345 metri liniari a fost consolidați cu piloni de îndesare și au fost realizate șanțuri pe 19.000 metri liniari.

ȘTIRI