Măsuri mai relaxate pentru noaptea de Înviere. Ce reguli trebuie respectate și ce restricții se mențin în vigoareActualitate

Măsuri mai relaxate pentru noaptea de Înviere. Ce reguli trebuie respectate și ce restricții se mențin în vigoare

       Accesări: 803

Sărbătorile Pascale nu aduc noi restricții, ci relaxarea acestora. Autoritățile au decis ca în noaptea de Înviere, în toate localităţile este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20:00-05:00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase. Este important de știut că oamenii pot circula pe stradă fără declaraţie, doar pentru a merge la biserică.

Este al doilea an în care românii sărbătoresc Sfintele Sărbători Pascale într-un mod diferit, din cauza pandemiei de coronavirus.

În momentul de față este în vigoare starea de alertă impusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Chiar dacă unele măsuri au fost relaxate, anumite reguli vor trebuie respectate în continuare.

Spre exemplu, purtarea măștii de protecție și menținerea distanțării sociale sunt în continuare obligatorii.

Alma Clinic

La capitolul restricții rămâne în vigoare cea prin care este interzisă formarea de grupuri mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor de Interne au declarat că acţiunile din această perioada a poliţiştilor, jandarmilor şi forţelor de păstrare a liniştii publice vor viza şi respectarea acestei restricţii, mai ales în jurul lăcaşurilor de cult, pentru fluidizarea trecerii, chiar şi în staţiunile de pe litoral şi de la munte.

Amenda pentru nerespectarea acestei obligativităţi este cuprinsă între 500 şi 2.500 lei.

O altă restricție care rămâne în vigoare este cea legată de persoanele care se află în izolare sau carantină. Acestea nu au voie să părăsească locuinţa în noaptea de Înviere, persoanele fiind în atenţia Jandarmeriei Române.

Sunt vizate în special persoanele care s-au întors din state aflate pe lista galbenă din punct de vedere epidemiologic.

Amenda pentru nerespectarea izolării sau carantinei este cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.

În celelalte zile în afara Nopţii de Înviere, circulaţia în toate localităţilor este interzisă în intervalul 22:00-05:00, dacă nu este realizată în scopuri profesionale, de asigurare a asistenţei medicale sau pentru achiziţia de medicamente, pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi.

Restaurantele şi toate celelalte localuri rămân închise în noaptea de Înviere.

Petrecerile sunt interzise, la nivel naţional, chiar dacă au loc în spaţii închise sau deschise. Cluburile, discotecile şi barurile sunt închise la nivel naţional.

Capacitatea de cazare a hotelurilor este limitată la 70%.

Restaurantele şi cafenelele din cadrul unităţilor de cazare deservesc doar clienţii care sunt cazaţi acolo, nu şi pe cei din exterior.

ȘTIRI