Se deschide al doilea Centru de vaccinare din Fălticeni. Populația va fi imunizată într-o sală de sportLocal

Se deschide al doilea Centru de vaccinare din Fălticeni. Populația va fi imunizată într-o sală de sport

       Accesări: 3020

Campania de vaccinare se extinde în municipiu. Un al doilea centru pentru imunizarea populației, împotriva infecției cu noul coronavirus, va fi deschis și la Fălticeni. Acesta este amenajat în incinta sălii sport „Maria Olaru” de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”.

Centrul de vaccinare va fi operațional începând de luni, 15 martie, și va funcționa în intervalul orar 8 – 20, de luni până duminică. Sala de sport a fost igienizată cu biocid și amenajată astfel încât să respecte prevederile actuale din domeniul sanitar, în ceea ce privește organizarea spațiilor destinate imunizării.

Primul centru de vaccinare din Fălticeni s-a deschis pe 4 ianuarie 2021, la parterul noului spital municipal. Primele persoane vaccinate au fost medicii și asistentele unității medicale.

Coordonatorul centrului de vaccinare este medicul Dorin Vâlceanu, directorul medical al spitalului.

La nivel județean, cele mai multe centre de vaccinare sunt în municipiile Suceava (trei) și Rădăuți (două). În zona Fălticeni mai este un astfel de centru amenajat în orașul Dolhasca.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cine va coordona noul centru de vaccinare?

Al doilea centru de vaccinare din Fălticeni va funcționa pentru început cu o schemă minimă de personal ce va include doi medici, cinci asistente și o infirmieră.

În echipă sunt cooptați medici de familie din Fălticeni și asistente medicale ale spitalului.

Doctorul Onoriu Milea va fi coordonatorul celui de-al doilea centru de vaccinare.

Cei care se vaccinează vor avea intrare separată față de elevi. Accesul se va face printr-o poartă laterală, apropiată de intrarea elevilor la vestiare, în sala de sport.

Centrul de vaccinare amenajat cu bani din bugetul local

Costurile pentru amenajarea noului centru de vaccinare se ridică la 46.000 de lei.

Banii au fost alocați de la bugetul local. Fondurile au fost direcționate pentru achiziția de paturi, scaune, mobilier, frigider și alte dotări obligatorii în astfel de centre.

Primarul Cătălin Coman susține că „există cadrul legal pentru a le putea deconta de către Direcția de Sănătate Publică”.

Trei propuneri pentru centre de vaccinare

Edilul municipalității a făcut trei propuneri în ceea ce privește spațiul destinat amenajării centrului de vaccinare. Propunerile au fost Centrul Cultural „G.V.Birlic” (fosta Casă de Cultură), Sala de sport „Gabriel Udișteanu” și Sala de Sport „Maria Olaru”.

La încheierea vizitei în teren, reprezentanții DSP, STS și ISU au considerat că sala de sport „Maria Olaru” de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” oferă cele mai bune condiții pentru un centru de vaccinare.

Alegerea acestora nu îi încântă deloc pe directorul școlii, profesoara Daniela Ilincăi, nici pe părinți, și nici pe primarul Cătălin Coman care afirmă că „pe lista sa de priorități sala de sport a școlii era chiar ultima variantă pretabil unui centru de vaccinare, însă reprezentanții instituțiilor abilitate au considerat că sala de sport îndeplinește toate condițiile legale și conform procedurilor”.

Cei peste 500 de elevi ai unității de învățământ vor face, în următoarea perioadă, orele de educație fizică și sport într-o clasă reamenajată din corpul principal. Sala improvizată oferă prea puțin din condițiile cu care elevii s-au obișnuit în sala de sport care dispune, printre altele, de vestiare, suprafață de joc modernă și, mai ales, spațiu.

Sala de sport „Maria Olaru” a fost inaugurată în urmă cu doi ani, pe 21 martie 2019, în prezența multiplei campioane la gimnastică, născută la Fălticeni, și a numeroși invitați.

ȘTIRI