Investiție de 5 milioane de lei în comuna Boroaia. Patru tronsoane de drumuri vor fi reabilitate și asfaltateRural

Investiție de 5 milioane de lei în comuna Boroaia. Patru tronsoane de drumuri vor fi reabilitate și asfaltate

       Accesări: 2331

Mediu rural continuă să primească fonduri pentru modernizare. Comuna Boroaia beneficiază de un nou proiect de investiții pe infrastructură rutieră ce se va derula de la începutul lunii august. Patru tronsoane de drumuri vor fi reabilitate și asfaltate în satele Săcuța și Giulești prin intermediul finanțării asigurate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții.

Proiectul are o valoare de 5 milioane de lei, contractul de execuție fiind semnat pe 14 iulie 2020. Activitățile din șantier urmează să înceapă din 3 august, data la care este emis ordinul de începere al lucrărilor.

Contribuția Primăriei Boroaia este de peste 432.000 de lei, aceasta fiind achitată în proporție de 90%.

6,2 kilometri de drum cu balastru vor fi asfaltați

Potrivit contractului de lucrări vor fi modernizați 6,2 kilometri de drum, împărțiți pe patru sectoare, în cele două localități ale comunei Boroaia. Proiectul este destinat asfaltării străzilor Săcuța Deal și Săcuța Vale, respectiv străzile La Islaz (Profesor Doctor Paul Miron) și Peste Râșca, drumuri în prezent balastate.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

„Vor începe lucrările de modernizare pentru patru noi tronsoane de drum.”, ne-a declarat Vasile Berariu, primarul Comunei Boroaia. „Drumurile sunt balastate, două tronsoane în satul Săcuța, Strada Săcuța Deal și Săcuța Vale, și două în satul Giulești, Strada La Islaz, Strada Peste Râșca. Pe lângă preluarea apelor, lucrările presupun execuția terasamentului și două straturi de asfalt.”

Șase ani de așteptări

Etapele unui proiect de infrastructură rutieră, de la concepere și implementare, este unul de durată.

Însă, în cazul de față, proiectul a întâmpinat situații defavorabile succesive la etapa finanțării.

Primarul Vasile Berariu a subliniat că istoria acestui proiect nu-l face deloc fericit deoarece sunt șase ani de când edilul s-a luptat să obțină fondurile pentru aceste drumuri.

Au fost șase ani de încercări și așteptări pentru acest nou proiect pe infrastructură rutieră, care dacă era aprobat la vremea cuvenită, astăzi ar fi fost finalizat.

„În 2014 am depus acest proiect la AFIR. Din nefericire a fost respins din cauza punctajului obținut prin ghidul de finanțare. Nu am renunțat, iar doi ani mai târziu am depus, din nou, proiectul la PNDL. Și această încercare a eșuat. La vremea respectivă s-a considerat că prioritare sunt proiectele pentru școli și rețele de apă potabilă și apă uzată.”, menționează primarul comunei Boroaia. „Nu am renunțat! În 2018 am mers cu documentația, parțial actualizată, la CNI. În momentul de față contractarea lucrării este încheiată. Mă bucur că, după șase ani de muncă, am reușit ceea ce ne-am propus, și nu este o vorbă doar de campanie, cu toate că se apropie și campania electorală. Așa au fost rânduite toate, nu neapărat cu voia mea. Beneficiarii acestei lucrări sunt cetățenii comunei Boroaia și, în special cei din satele Săcuța și Giulești.”

Unde se asfaltează?

Lucrările de asfaltare din satul Săcuța sunt prevăzute pe tronsonul Strada Săcuța Deal – Islaz Săcuța (2.348 m) și între Căminul Cultural – Mănăstirea Eroilor (1.900 m)

În satul Giulești, drumul va fi modernizat între Biserică – Strada Islaz (560 m), cât și de la intersecția unde se află Căminul Cultural până la Drumul Județean (1.400 m).

Alte lucrări prevăzute în proiect

Pe lângă execuția de terasamente și asfaltare, proiectul prevede și câteva lucrări la fel de importante în contextul modernizării infrastructurii rutiere.

Vor fi amplasați piloni forați și o grindă de rigidizare pe un sector de 50 metri liniari în satul Moișa, pe strada Suseni. Drumul va fi consolidat în zona unde este o alunecare de teren mai veche. Calea rutieră se va reface integral pe tronsonul amintit.

De asemenea, pe strada Săcuța Vale vor fi executate lucrări de consolidări de maluri și gabioane, în lungime de 500 de metri, în zona pârâului Săcuța.

Finalizarea acestui proiect va face ca rețeaua de drumuri din comuna Boroaia să fie asfaltată în proporție de 90%.

Alt proiect pe infrastructură are nevoie undă verde

Primarul Vasile Berariu a explicat și faptul că un alt proiect de investiții, pe același domeniu, întâmpină un blocaj. Este vorba de proiectul modernizării drumului comunal Moișa-Boboceni, ce prevede turnarea unui covor asfaltic și reabilitarea zonelor din imediata apropiere a podurilor și podețelor.

Acesta a fost depus la FDI (Fondul de Dezvoltare pentru Investiții), structură desființată de guvernanți la începutul anului 2020

Edilul comunei Boroaia afirmă că autoritatea locală a finalizat procedura privind execuția lucrărilor. Deocamdată nu există niciun răspuns de la finanțator, respectiv Guvernul României.

Șeful administrației locale vrea ca acest proiect să primească fondurile necesare pentru a-l implementa. În caz contrar, edilul Vasile Berariu va apela la toate căile legale, inclusiv la instanță, pentru onorarea unui contract de execuție pe care Primăria Boroaia îl are cu statul român în privința finanțării ultimului obiectiv din infrastructura rutieră locală ce trebuie modernizat.

Proiectul amintit, depus pentru finanțare, este cel destinat modernizării drumului comunal Moișa-Boboceni și reabilitarea altor zone, precum cele din imediata apropiere a podurilor și podețelor.

ȘTIRI