Întristată absență din catalogul găniștilorLocal

Întristată absență din catalogul găniștilor

       Accesări: 2181

Profesorul și matematicianul Dumitru Crăciun a pierdut pariul cu timpul. Un fel de a spune, pentru că modest și introvertit, pare să nu-l fi pus. Poate, în sfârșit de august când ar fi schimbat prefixul, să-l fi spus șoptit, dar tot în surdină. Pentru ca profesorul stătea la ceas de taină doar cu formulele matematice și gusta din ambrozia zeilor la cucerirea fiecărei redute cu necunoscute.

 Veșnic preocupat de lumea matematicii, gândea în probleme și trăia satisfacția soluțiilor. Își iubea disciplina predată și profesia cu o evlavie adâncă. Gusta satisfacții de natură intelectuală cu bucuria descoperirii celor mai originale soluții. Gândea matematic și simțea matematica precum o a doua natură a sa.

Absolvent strălucit al Liceului de băieți în 1969, a continuat cu studiul matematicii la universitatea ieșeană, întorcându-se la școala în care s-a format. Carieră neîntreruptă timp de 40 de ani. Coleg omenos, îndatoritor, respectuos, conștiincios, cu o sumă de calități, a făcut parte din elita școlii.

A predat matematică de performanță cu răbdare, tact și dăruire. Mulți elevi l-au avut drept model și l-au urmat în profesie. Pentru el, matematica era un mod de viață, fiind o voce autorizată de profesionalismul în specialitate.

În viața particulară, căsnicie exemplară, copii împliniți sau pe cale de împlinire, familist fără cusur, cetățean respectabil, unul din cei ce dau sare pământului și care ar fi meritat să trăiască și să profeseze încă.

O pierdere pentru învățământul fălticenean, pentru cei ce l-au cunoscut și pentru școala gănistă pe care a onorat-o la înalte cote valorice. Generații de foști elevi îl regretă și-l păstrează viu în amintire.

Condoleanțe inimoasei soții, Vasilica, și copiilor care au avut un tată de o mare noblețe sufletească, un model demn de urmat în viață.

Colegii de catedră alături de care a lucrat în perioada gănistă își exprimă regretul, subsemnând: Ana Dascălu, Doina Cozma, Magda Vultur, Costică Popa, Argentina Coman, Sofica Butnaru, Magdalena Chira, Iulia Pricob, Viorica Ostafi, familia Sturzu, familia Artenie, familia Anton, Mihaela Dascălu, Niculina Vlaicu, Aglăița Lungu, Axinia Niță, Tanța Ștefan, Paraschiva Șoldănescu, Marlena Dăscălescu-Diaconița, Ioan Bența, Ion Diaconescu, Mihai Radu, Ciocan Nicolae, Costel Văleanu, Ilie Bălășanu, Valentin Martusievici, Gabrel Baban și Mioara Gafencu.

Cald omagiu, ne permitem să adăugăm în aceste momente tragice pentru umanitate, și de la actualul colectiv didactic al Colegiului ”Nicu Gane” ce-i păstrează o frumoasă amintire.

Drum spre lumină!

ȘTIRI