Imagini cu echipamentele și aparatura modernă furnizată noului spital din Fălticeni. Alte dotări sunt pe drumExclusiv

Imagini cu echipamentele și aparatura modernă furnizată noului spital din Fălticeni. Alte dotări sunt pe drum

       Accesări: 3462

Așteptarea s-a încheiat. Noul spital din Fălticeni începe să primească dotările pentru secțiile și compartimentele unei unități care stă cu lacătul pe ușă de doi ani, din lipsa fondurilor pentru echipamente. Primul lot de aparatură medicală modernă este deja montat, în timp ce altele care au ajuns recent sunt puse pe poziție.

Noile echipamente sosesc rând pe rând la spital, iar odată cu acestea personalul medical este instruit în privința folosirii acestora.

Doar 15% din necesarul de aparatură este deja disponibil în noul spital, însă managerul Vlad Morariu spune că furnizorii au tot interesul să livreze cât mai repede, mai ales că licitația este încheiată încă de acum 9 luni în urmă. Multe dintre dotările comandate sunt pe drum.

Din cei 25 de milioane de lei necesari pentru plata dotărilor, Ministerul Sănătății a alocat 14,36 milioane de lei, în două tranșe din luna aprilie și iulie. Însă, ultimii 10 milioane de lei, de pe a doua tranșă, sunt alocați eșalonat pe trimestre ale anului în curs.

Primăria Municipiului Fălticeni a contribuit cu o cofinanțare de 1,43 de milioane. Mai sunt necesari încă 9 milioane de lei, iar administrația locală nu mai este dispusă să aștepte fila de buget de la minister, după ce în ultimele trei luni finanțarea noului spital pentru dotarea cu aparatură a fost zero.

Codrin Benta

Autoritățile locale, dar și conducerea spitalului, vor ca unitatea medicală să fie funcțională până la sfârșitul acestui an. Din acest motiv, Primăria Fălticeni va contracta un credit bancar în valoare aproximativ 9 milioane de lei pentru restul echipamentelor necesare și care sunt licitate încă din toamna anului 2019.

Ce echipamente au sosit?

Din fondurile alocate au fost achiziționate paturile și dulapurile pentru instrumentar din cadrul Compartimentelor Primiri Urgențe și ATI, cât și paturile pentru secția Pediatrie.

Laboratorul de analize medicale are toate analizoarele necesare, recent furnizate, și urmează să fie montate.

Dotări au ajuns și pe Secția de Radiologie. Un aparat de grafie-scopie digital de ultimă generație se regăsește acum în dotarea noului spital. Aparatul este funcțional și va face tandem în zona de imagistică și radiologie cu un computer tomograf ultramodern.

Ce dotări vor fi aduse până la sfârșitul lunii august?

Zilele viitoare este așteptat să fie livrate un computer tomograf, mese de operație și alte dotări indispensabile unui act medical modern. Multe dintre echipamente urmează să sosească până la sfârșitul lunii iulie.

Mai urmează să fie furnizate aparatele de anestezie, mesele de operație, lămpile pentru sălile de operație, instrumentarul chirurgical pentru blocul operator, echipamente pentru anatomia patologică.

Ce s-a finalizat?

La capitolul echipare completă mai sunt finalizate bucătăria, spălătoria, sala de mese și sala de conferințe.

Laboratorul de analize este, de asemenea, complet dotat. Ca și finalizată poate fi considerată Maternitatea, cu compartimentele Neonatologie și Obstetrică Neonatologie, din care vor fi transferate dotările actuale în noul spital.

Un spital așteptat de 29 de ani

Noul spital din Fălticeni, desfășurat pe șapte corpuri de clădire, este construit din anul 1991. Lucrările la clădire s-au încheiat în vara anul 2018, iar în iarna anului 2019 au început lucrările pentru construirea scărilor de urgență, devenite obligatorii după noua legislație, modificată în urmă incidentului de la Colectiv.

Deschiderea unității medicale este previzionată până la sfârșitul acestui an.

ȘTIRI