Hramul Catedralei „Învierea Domnului” din Fălticeni. Slujbă oficiată de PS Damaschin alături  de 25 de preoțiReligie

Hramul Catedralei „Învierea Domnului” din Fălticeni. Slujbă oficiată de PS Damaschin alături de 25 de preoți

       Accesări: 2210

Binecuvântare arhierească în zi de sărbătoare. În debutul Săptămânii Luminate, numită și primăvara sufletului, are loc hramul Catedralei din Fălticeni care poartă hramul „Învierii Domnului”. Cu acest prilej a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească.

Prea Sfințitul Damaschin a săvârșit și anul acesta slujba de hram, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților fiind întâmpinat cu căldură de numeroși creștini, alături de protoiereul Adrian Dulgheru și cei trei preoți ai parohiei, Ionuț Suditu, Cladiu Hariuc și Ioan Argatu.

Tot astăzi, creștinii ortodocși l-au sărbătorit și pe Sfântul Mucenic Gheorghe, așa că la catedrala din Fălticeni a fost o triplă sărbătoare.

Slujbă cu un sobor de 25 de preoți

Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 9, după tipicul slujbelor din perioada pascală.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Prea Sfințitul Damaschin a slujit împreună cu un sobor format din 25 de preoți din Protopopiatul Fălticeni, ceea ce a conferit o notă aparte ritualului liturgic.

Înălțătoare și armonioase, răspunsurile liturgice au fost date corul catedralei, condus de preotul Claudiu Hariuc.

Sărbătoarea Învierii și hramul parohiei au fost încărcate de culoare și frumusețe. Numeroase ornamente florale au fost așezate pe catapeteasmă, în jurul altarului și la iconostaselor, aici unde, la loc de cinste, s-au aflat două steaguri ale României.

Icoana praznicală, încadrată, de asemenea, de numeroase flori, a fost așezată în mijlocul bisericii.

Cuvânt de învățătură cu un mesaj profund moralizator

La mijlocul Sfintei Liturghii, Prea Sfințitul Damaschin le-a adresat creștinilor un cuvânt de învățătură, care a început cu o întrebare retorică profundă: cine ești tu? Ce spunem noi despre noi înșine?

Arhiereul a făcut o trimite la mesajul Sfintei Evanghelii din noaptea Învierii, la răspunsul Sfântului Ioan Botezătorul dat fariseilor, dar și la un manuscris din veacul al doilea, denumit epistola către Diognet, din perioada Sfinților Părinți Apostolici, care descrie modelul persoanei creștine, caracterizate prin bunătate, simplitate, pietate și iubire.

În același timp, Prea Sfințitul Damaschin a subliniat rolul creștinului de astăzi, care nu este diferit de cel din perioada apostolică, spunând că ortodocșii sunt deosebiți prin chemarea pe care au față de Dumnezeu, pentru că au de îndeplinit o misiune în această lume, aceea de noi înaintemergători ai Domnului, de a-l face cunoscut și a-l descoperi oamenilor pe Iisus Hristos.

La omilia din timpul slujbei de hram, Episcopul Vicar al Sucevei și Rădăuților a mai făcut o paralelă cu vremurile actuale, arătând cât de departe sunt unii de statutul de ortodox:

„Din păcate, la această misie, de a-l face cunoscut pe Dumnezeu, nu de puține ori am cam căzut. Am dat greș! Este dureros și trist, pentru Dumnezeu ca să știe că unii dintre noi, care ar trebui să-l descoperim lumii pe Dumnezeu, în ascundem. Noi îl facem nevăzut. Noi îl facem pentru a fi inabordabil pentru oameni. Și nu suntem mărturie, ci o contra-mărturie.”, a spus Prea Sfințitul Damaschin spre finalul cuvântării. „Suntem o contra-mărturie pentru că nu-l vestim pe El, pe Dumnezeu. Ce mărturie dăm lumii, când un popor ortodox se luptă împotriva unui alt popor ortodox. Ortodox pe ortodox se omoară. Și nici măcar în ziua Învierii Domnului nu s-a putut opri măcelul. Este aceasta o mărturie despre Dumnezeu care este dragoste?! Despre un Dumnezeu care a Înviat și este Viață? Ce răspuns dau ca popor la întrebarea: cine sunteți voi? Ce spuneți voi despre voi înșivă? Un popor ca cel român care stă pe primul loc la avorturi în Europa, dă el mărturie despre un Dumnezeu care este Viață și Dătător de viață când noi omorâm?! Ne-au întrebat oamenii, care nu sunt ortodocși: cum puteți voi să armonizați faptul că sunteți majoritar ortodocși, dar sunteți una dintre cele mai corupte țări? Dăm noi mărturie despre un Dumnezeu al Dreptății, Milei și Iubirii? Nu dăm! Un popor care se calcă în picioare, care trebuie să înlăture pe unul ca să ajungă acolo, unde vrea el, ca să-și împlinească o dorință, este acesta un popor care mărturisește un Dumnezeu al Smereniei, un Dumnezeu care ne-a învățat că celălalt este mai important decât noi! Dacă ne întreabă cineva: cine sunteți voi, creștinii? Ne mai deosebim noi de restul lumii, cum zicea Epistola către Diognet?”

Un dar de mulțumire

Finalul Sfintei Liturghii a prilejuit un alt moment de suflet.

Preotul paroh Ionuț Suditu i-a mulțumit Prea Sfințitului Damaschin pentru participarea la slujba de hram, adresând aceleași gând protoiereului Adrian Dulgheriu, preoților și diaconilor, membrilor corului catedralei, dar și creștinilor care au luat parte de rugăciunea comună.

În același timp le-a mulțumit și autorităților locale pentru ajutorul oferit pentru lucrările de construire ale catedralei, cât și tuturor donatorilor și binefăcătorilor care au sprijinit aceleași demersuri.

Ca semn de prețuire față de episcopul vicar la Arhiepiscopei Sucevei și Rădăuților, preotul Ionuț Suditu i-a dăruit Prea Sfințitului Damaschin o icoană a Sfântului Ioan Damaschin, pictată de iconograful fălticenean Ninel Șoldănescu.

La plecare, arhiereul i-a binecuvântat pe creștini, precum a făcut și la momentul întâmpinării.

ȘTIRI