Gripă aviară la Fălticeni! Cazurile au fost depistate la lebede și rațe sălbatice. Boala este transmisibilă la omLocal

Gripă aviară la Fălticeni! Cazurile au fost depistate la lebede și rațe sălbatice. Boala este transmisibilă la om

       Accesări: 1704

Început de an cu probleme. Au apărut primele cazuri de gripă aviară în municipiul Fălticeni. Boala se manifestă, deocamdată, la lebedele și rațele sălbatice care iernează pe iazul Șomuz.

Până acum au fost depistate aproximativ 20 de cadavre, majoritatea fiind lebede.

În cursul zilei de miercuri, 4 ianuarie, reprezentanții DSP Suceava au fost informați de către DSVSA Suceava că a fost identificat genomul virusului influenței aviare, prin RT-PCR.

Este vorba despre 15 cadavre de lebădă de iarnă și un cadavru de rață sălbatică, descoperite în fondul de vânătoare 63, în zona iazului Acumularea Fălticeni 2.

Șeful DSVSA Suceava, medicul Mihai Voloșeniuc, și alți angajați ai instituției s-au întrunit joi dimineața, pe 5 ianuarie, într-o ședință de lucru cu reprezentanții Primăriei Municipiului Fălticeni, cu scopul informării privind măsurile ce se impun în situația apariției acestei boli.

Codrin Benta

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor monitoriza zilnic evoluția situației, mai ales că pe cele trei acumulări ale iazului Șomuz se află 300 de lebede de și 2.000 de rațe sălbatice.

Gripa aviară este transmisibilă la om

Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A, ale virusului gripal.

Toate păsările sunt susceptibile la această infecție, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.

Transmiterea infecției la om se realizează prin contact direct cu păsările bolnave și produsele patologice eliminate de acestea cât si cu cadavrele lor.

Ca o precauție, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle și sângele de pasăre trebuie preparate cu atenție (fierbere/prăjire).

Boala la om se manifestă cu febră peste 38 grade, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și ale globilor oculari. În cazul aparițiilor acestor semne de boală, se recomandă apelarea celui mai apropiat serviciu medical, evitând automedicația.

Măsuri generale pentru populație. Recomandările DSP Suceava

 • spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.
 • nu manipulați păsări moarte.
 • supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
 • cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
 • evitați contactul cu eventualele surse de expunere ori de cate ori este posibil (nu atingeți păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță, evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte).
 • anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
 • acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.

Când preparați hrana este important:

 • separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.
 • nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate.
 • spălați-vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic.
 • nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic.
 • carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.
 • înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun.
 • nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
 • după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

Persoanele care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate cel puțin 10 zile pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

Reprezentații DSP Suceava spun că Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere.

Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp.

ȘTIRI