Fălticeneanul Ciprian Jitariu este Jandarmul de Onoare al Anului. Patru vieți salvate dintr-un incendiu, 26 de persoane reținute pentru infracțiuni și alte misiuni reușiteSpecial

Fălticeneanul Ciprian Jitariu este Jandarmul de Onoare al Anului. Patru vieți salvate dintr-un incendiu, 26 de persoane reținute pentru infracțiuni și alte misiuni reușite

       Accesări: 1336

Pasiunea, dăruirea și modul în care și-a desfășurat activitatea i-au adus un titlu important. Ciprian Jitariu a fost desemnat „Jandarmul de Onoare al Anului”, distincție care se acordă acelor subofițeri sau ofițeri care s-au remarcat, prin fapte, de-a lungul timpului. Acum în vârstă de 41 de ani, militarul născut, crescut și format la Fălticeni și-a luat răsplata pentru munca exemplară în meseria pe care o desfășoară în cel mai mare oraș al țării.

Plutonierul adjutant șef Ciprian Jitariu a primit distincția într-un cadru festiv pe 3 aprilie, de Ziua Jandarmeriei Române.

Un astfel de titlu nu se primește oricum, nu se acordă deloc ușor.

Un an cât zece la un loc

Este nevoie de merite deosebite, curaj și fermitate. Ciprian Jitariu le-a avut pe toate, iar anul 2020 nu-l va uita prea curând.

Mahanu Design

În istoricul misiunilor, există un moment aparte. În urmă cu exact un an, în luna aprilie, subofițerul fălticenean a avut o intervenție providențială, reușind să salveze patru oameni dintr-un incendiu. Oamenii își duceau traiul într-o locuință improvizată din sectorul 5 al Capitalei. Ciprian Jitariu a fost primul care a intervenit pentru salvarea oamenilor.

Tot anul trecut, el a reținut 26 de persoane pentru fapte de natură infracțională: furt calificat, înșelătorie, deținerea de substanțe interzise, folosirea fără drept a materialelor pirotehnice, deținerea de produse din tutun provenite din contrabandă.

Alte reușite demne de statutul de jandarm le-a desfășurat și în afara orelor de serviciu, fapte și acțiuni care nici nu s-au mai contabilizat.

„Ciprian știe foarte bine că meseria de jandarm nu se termină atunci când îți dai jos uniforma și predai serviciul celuilalt coleg. Multe dintre faptele infracționale au fost constatate în afara orelor de program.”, menționează Jandarmeria Română pe contul de socializare. „Pot părea rezultatele unui întreg detașament. Însă este vorba despre un singur om. La finalul lunii martie s-au împlinit 20 de ani de când colegul nostru, Ciprian Jitariu, lucrează în Jandarmeria Română. Un om dedicat meseriei sale, un militar ce aduce plus-valoare Armei pe care o reprezintă, un exemplu de responsabilitate și profesionalism pentru noi toți.”

Viața bate filmul

În mod cert, plutonierul adjutant șef Ciprian Jitariu este un om respectat și apreciat de către colegi.

Și în anul 2019, intervențiile sale au ajuns în atenția Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, locul unde subofițerul din Fălticeni își desfășoară activitatea.

Aflat în timpul liber, cu familia, după ce și-a cumpărat bilete la cinematograf și se pregătea să intre în sală, Ciprian a văzut agitația creată într-un magazin din apropiere. Nu a stat prea mult pe gânduri, s-a dus la fața locului.

La casa de marcat se prezintă o doamnă care îi povestește vânzătoarei că i-a fost furată geanta în acel magazin. Jandarmul aude discuția și ia atitudine. Merg împreună să vizioneze imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Furtul este confirmat.

Fără să spună ce are de gând, Ciprian Jitariu, pleacă în căutarea făptuitoarei, și o găsește câteva minute mai târziu. Instinctul îi spune să meargă direct la stația de taxi din zonă, unde o reperează pe autoare, o reține și solicită sprijinul colegilor.

Victima că urma să plece din țară a doua zi, iar în geantă se aflau pașapoartele, banii, cardurile. Plutonierul adjutant șef le-a recuperat pe toate.

Ciprian n-a mai ajuns la film cu familia, dar a ajuns cu făptuitoarea la Secția de Poliție din Sectorul 3. Cu o săptămână înainte de această intervenție, subofițerul fălticenean a prins un infractor în flagrant, în Centrul Vechi al Capitalei.

Jumătate din viață la Jandarmerie

Ciprian Jitariu are 20 de ani de activitate în Jandarmeria Română. La 21 ani a îmbrăcat uniforma de jandarm. Și-ar fi dorit să revină în orașul natal sau undeva prin apropiere, dar locuri disponibile nu erau. A ales Bucureștiul și nu regretă deloc.

Cele două decenii de carieră le-a împlinit la sfârșitul lunii martie.

În tot acest timp a văzut și a trecut prin multe, experiențe care l-au adus mai aproape de titlul de „Jandarmul de Onoare al Anului”.

Certificatul și insigna i-au fost înmânate într-un cadru festiv restrâns de către colonelul Alin Mastan, Inspectorul General al Jandarmeriei Române.

Ca un gest de modestie, Ciprian Jitariu nu și-a asumat merite personale și a menționat că distincția primită aparține întregului colectiv!

„Sunt onorat să fiu „Jandarmul de Onoare al Anului”. Sunt onorat să fac parte din Jandarmeria Română.”, a spus Ciprian Jitariu, după primirea titlului. „Dragi colegi, distincția aceasta aparține tuturor! La mulți ani, Jandarmeria Română!”

Vis împlinit

După încheierea studiilor liceale la Fălticeni, tânărul Ciprian Jitariu a dorit să îmbrace uniforma de jandarm. Fascinat de poveștile bunicului său, fost combatant în Armata Română, viitorul jandarm s-a înscris la Școala Militară de Subofițeri din Drăgășani.

Destinul a făcut ca el să ajungă în Capitală, unde este activ și în prezent.

Este căsătorit cu o polițistă, iar soția este cea care l-a sprijinit tot timpul.

Are doi copii și este mândru că s-a născut la Fălticeni. Este absolvent al Colegiului Național „Nicu Gane” și urma să-și revadă colegii. Revine acasă, de fiecare dată, cu plăcere.

Plutonierul adjutant șef Ciprian Jitariu este unul dintre militarii care fac cinste nu doar familiei și Jandarmeriei, ci și comunității locale care nu duce lipsă de oameni merituoși.

ȘTIRI