Experiențe unice la malul Mării Negre. Elevii Școlii „Vasile Tomegea” Boroaia au vizitat Forțele Navale RomâneSpecial

Experiențe unice la malul Mării Negre. Elevii Școlii „Vasile Tomegea” Boroaia au vizitat Forțele Navale Române

       Accesări: 798

Un sejur inedit și binevenit pentru tânăra generație. Elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” au pornit în ultimele zile ale lunii aprilie spre litoralul românesc, pentru a descoperi locuri, obiective și oameni noi. Drumul spre celălalt capăt al țării s-a cristalizat într-o experiență unică și o incursiune în universul Forțelor Navale Române.

Cei mai buni elevi la învățătură din comuna Boroaia au fost recompensați, astfel, pentru rezultatele obținute de-a lungul anului școlar actual.

Obiectivele excursiei de cinci zile au fost stabilite în cadrul unui parteneriat unic în județul Suceava care, încă de acum cinci ani, le oferă posibilitatea elevilor din comuna Boroaia de a păși în spațiul uneia dintre cele mai puternice și respectate structuri ale Armatei Române.

Nerăbdarea și bucuria tinerilor au cântărit mai mult decât drumul lung spre Marea Neagră, la capătul căruia erau așteptați de două persoane cu totul speciale.

Contraamiralul de flotilă (r) doctor Ion Condur, născut, crescut și școlarizat în comuna Boroaia, a fost gazda acestei excursii de neuitat.

Sosirea la malul Mării Negre, în orașul Mangalia, locul unde elevii au fost cazați pe tot parcursul șederii, a fost marcată printr-o sesiune foto, încărcată de zâmbete, și masa de bun venit.

În prima zi, din programul excursiei elevii, s-au deplasat la Constanța, unde au vizitat Colegiul National Militar „Alexandru Ioan Cuza” și Portul Militar.

Aici au urcat pe Bricul „Mircea”, la bordul Fregatei “Regina Maria”, cât și pe Submarinul “Delfinul”.

Însoțiți permanent de contraamiralul de flotilă (r) Ioan Condur, ghid la obiectivele militare, elevii din comuna Boroaia au vizitat Divizionul 150 Rachete Navale Mangalia și Divizionul 50 Corvete Mangalia, alte două puncte importante pe harta Forțelor Navale Române.

De la Onoare și Patrie, deviza marinarilor care străjuiesc întinderile de apă, la Onoare și Viață, deviza nescrisă a medicilor.

Tinerii au fost așteptați și primiți la fel de bine și la Clinica “Medsim Center” din Mangalia, unde localnicii își redobândesc sănătatea și starea de bine. În urma vizitei de aici, elevii boroieni au aflat că elemente cheie precum „responsabilitate”, „profesionalism”, „grijă” sunt obiective zilnice, valori de bază, trăsături care definesc meseria nobilă de medic.

Programul excursiei pe litoral a inclus și obiective turistice.

Elevii au vizitat Muzeul Național al Marinei Române, Arhiepiscopia Tomisului, Cazinoul din Constanta, Statuia poetului Mihai Eminescu și Veronicăi Micle.

La Muzeul Național al Marinei Române l-au întâlnit pe comandorul (r) Marian Moșneagu, originar din comuna Boroaia, fost director al acestui muzeu, care, la invitația contraamiralului (r) dr. Ion Condur, le-a fost ghid și gazdă elevilor pentru aproximativ două ore.

Cu ocazia acestei vizite, oaspeții au făcut cunoștință cu un tânăr ofițer de marină și doi studenți militari, toți cu rădăcini în comuna Boroaia, modele de urmat pentru actuala generație care studiază la Școala Gimnazială „Vasile Tomegea”.

Itinerariile de la malul Mării Negre au inclus alte trei obiective interesante precum Delfinariul, Micro-rezervația cu păsări exotice și Parcul Jurassic din Neptun.

În semn de prețuire față de oaspeți, comandanții obiectivelor militare vizitate au oferit școlii și elevilor diplome de onoare și de excelență, în timp ce Muzeul Național al Marinei i-a oferit unității de învățământ boroiene „Timona”, simbolul marinei, cu urarea „Bun cart înainte!”.

Zilele petrecute aici au fost un cadou pentru elevii cu drag de carte, oferit de cei care prețuiesc la rândul lor educația și excelența, subliniată în cadrul unui program ce vrea să ofere perspective durabile tinerei generații din mediul rural care performează.

În acest parteneriat, Școală-Armată, este inclusă și Primăria comunei Boroaia care susține financiar costurile deplasării și investește constant în infrastructura școlară pentru dezvoltarea educației.

Excursia nu ar fi fost posibilă fără aportul contraamiralului de flotilă (r) doctor Ion Condur, un om deosebit de generos cu tinerii din localitatea natală. El a fost, de altfel, cel care a susținut integral costurile cazării la hotel, masa, deplasările și vizitele la toate obiectivele turistice din municipiile Mangalia și Constanța.

Contraamiralul de flotilă este și cel care oferă anual bursa de merit, care îi poartă numele, elevului cu cele mai bune rezultate la învățătură din comuna Boroaia, împreună cu alte premii dăruite cu mărinimie altor elevi merituoși ai Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea”.

ȘTIRI