Eveniment înălțător la Monumentul Eroilor din Spătărești. Flori, rugăciuni și gânduri de prețuire pentru ostașii martiriRural

Eveniment înălțător la Monumentul Eroilor din Spătărești. Flori, rugăciuni și gânduri de prețuire pentru ostașii martiri

       Accesări: 1069

Manifestări comemorative dedicate unor înaintași prezenți în cartea neamului românesc. Autoritățile Comunei Fântâna Mare, împreună cu Asociația Umanitară „Credință și Faptă” Fălticeni, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni au organizat pe data de 2 iunie evenimentul dedicat Zilei Eroilor. Slujba de pomenire s-a desfășurat la poarta de intrare din satul Spătărești, un loc cu reverberații istorice, cu fapte de vitejie și un deznodământ demn de un roman de război.

Aici, în urmă cu peste 100 de ani, s-au purtat lupte grele, între forțe inegale ca număr, între armata rusă, ce număra 10.000 de ostași, și armata română, cu doar 500.

Un sobor de trei preoți, format din preotul militar Cătălin Simion, alături de preoții Constantin Nistor (parohia Fânatâna Mare) și Tudor Andrioaia (parohia Spătărești) i-au comemorat pe acești eroi, de Ziua Înălțării Domnului, care prin curaj și înțelepciune au oprit și dezarmat Corpul II Armată rus.

La ceremonie au luat parte primarul Vasile Mucilenița, colonelul Tudor Vladimirescu, comandantul Școlii de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, alături de un grup de localnici.

Anul acesta la pomenire au participat și elevi jandarmi îmbrăcați în ținută de jandarmi de epocă, ținută de infanterist din primul război mondial și au fost scoase din Sala de Tradiții a școlii cele două replici ale drapelelor de luptă ale Regimentului „16 Dorobanți Fălticeni din războiul de la 1877 și din primul război mondial, toate acestea amintind de trecut.

Slujba de pomenire a fost precedată de depuneri de coroane și alocuțiuni, printre care și cea adresată de edilul Comunei Fântâna Mare, care a punctat importanța Zilei Eroilor și necesitatea păstrării acestei tradiții care reflectă respectul pentru ostașii martiri.

Copii îmbrăcați în costume populare au susținut, în încheiere, un moment artistic.

Evenimentul s-a desfășurat la Troița ridicată în cinstea celor care au luptat, au opus rezistență și au dezarmat, pe dealurile din Spătărești, 10.000 de soldați ruși din Corpul II Armată, fiind una din marile fapte de vitejie ale ostaşilor români, având în vedere disproporţia dintre cele două tabere combatante cât şi contextul în care a avut loc bătălia.

Lege pentru sărbătorirea eroilor la ziua Înălțării Domnului

Cinstirea și pomenirea eroilor neamului românesc în ziua Înălțării Domnului a fost instituită la data de 4 mai 1920, anticipând parcă hotărârile Tratatului de la Trianon, de după exact o lună, 4 iunie 1920, hotărâri care transpuneau în fapt idealurile celor care au luptat și s-au jertfit pentru împlinirea lor. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în aceeași lună, a pus în aplicare ceea ce au stabilit prin Decretul-Lege bravii bărbați de stat ai acelor timpuri.

Preotul militar Cătălin Simon a subliniat faptul că alegerea Praznicului Înălțării Domnului Iisus Hristos ca zi de pomenire generală a eroilor nu este una întâmplătoare, pentru că Mântuitorul, prin Patimi, Cruce, Îngropare și Înviere, ne învață că mai întâi este jertfa, după care vine și bucuria. Sfinții Apostoli s-au întors în Ierusalim „cu bucurie mare”(Luca 24,52), după ce, pe Muntele Măslinilor, s-au despărțit de Învățătorul Hristos care S-a Înălțat la cer. Apoi, se știe că soldatul român intra în luptă cu credința că numai Dumnezeu îl va ajuta să izbândească. Au fost și timpuri când acest adevăr a fost contestat, stabilindu-se altă dată de pomenire a eroilor.

Ca o împlinire a unei datorii de onoare cât și pentru liniștea sufletelor lor, atât Statul cât și Biserica fac pomenirea eroilor, ostași și luptători români, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului și pentru libertatea și demnitatea poporului român, așa după cum găsim scris în rânduiala slujbei de pomenire a eroilor.

Troiță pentru eroii de la Spătărești

În amintirea Bătăliei de la Spătărești a fost ridicat în timp, prin contribuția mai multor instituții și cetățeni, un monument, amplasat, în prezent, la ieşirea din oraş, spre Spătăreşti. Monumentul „Grănicerul de veghe” este o adevărată operă de artă.

Tot în amintirea Bătăliei de la Spătărești a fost ridicată, pe locul unde a avut loc lupta, și o troiță. În al doilea război mondial soldaţii ruşi au distrus troiţa, care a fost din nou ridicată de cei cu respect pentru Istorie şi recunoştinţă pentru eroi.

După câteva zeci de ani în care troiţa a stat la locul ei, timpul şi-a făcut lucrarea, troița degradându-se complet, dispărând de la locul ei. În anul 2019, ne-am bucurat că troița a reapărut pe locul unde a avut loc bătălia, chiar dacă nu pe amplasamentul inițial.”

Inițiativa a aparținut Asociației Umanitare ”Credință și Faptă” Fălticeni, căreia i s-a alăturat Primăria Fântâna Mare și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni.

Slujba de sfințire a avut loc pe data de 26 septembrie 2019. Începând cu anul 2019, slujba de pomenire are loc în ultima zi de joi a lunii septembrie, în amintirea zilei în care a fost sfinţit Monumentul, cât și în ziua de pomenire a eroilor, sărbătoarea Înălțării Domnului.

ȘTIRI