Omagiu la Ziua Înălțării. Eroii comunei Preutești au fost comemorați de autorități, profesori, preoți și localniciRural

Omagiu la Ziua Înălțării. Eroii comunei Preutești au fost comemorați de autorități, profesori, preoți și localnici

       Accesări: 2012

Momente de suflet și de sărbătoare. Ziua Înălțării Domnului este dedicată eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă, iar în satele de pe Valea Șomuzului, în comuna Preutești, oamenii locului îi cinstesc într-un mod deosebit pe înaintașii lor. Cu acest prilej au fost oficiate ceremoniale în amintirea celor care și-au apărat patria cu prețul vieții.

Autoritățile locale au organizat acest eveniment prin depuneri de coroane, slujbe religioase și alocuțiuni în memoria localnicilor.

Primarul Vasiliu Ion a fost însoțit de consilieri locali, angajați ai aparatului administrativ, într-un periplu al cinstirii memoriei eroilor locali, așa cum se întâmplă de câțiva ani buni.

S-au alăturat profesorii, elevii, preoții, cadrele militare și numeroși localnici adunați în fața monumentelor pentru a-și exprima recunoștința.

În satele Arghira, Basarabi, Huși, Leucușești, Mănăstioara și Preutești au fost organizate ceremoniale dedicate Eroilor Comunei Preutești, un grup de subofițeri și ofițeri ai Ministerului Administrației și Internelor, cadre active sau în rezervă, au defilat în grup spre monument, pe acordurile fanfarei.

În fruntea acestuia s-a aflat primarul Ion Vasiliu, ofițer de carieră, care le-a transmis celor prezenți bun regăsit și salutul creștinesc „Hristos S-a Înălțat”.

Gospodinele, îmbrăcate în port popular, l-au întâmpinat cu pâine și sare, edilul comunei Preutești urându-le prosperitate concetățenilor.

Preoții au oficiat la fiecare monument slujbe de pomenire, urmate de depuneri de coroane și cuvântări în care au punctat legătura dintre Ziua Înălțării și Ziua Eroilor, vorbind despre jertfa de sine, pace și libertate, credință și fapte eroice.

Printre cei care au mai susținut discursuri s-a numărat și Neculai Șchiopoaia, profesor de istorie al Școlii Gimnaziale Preutești.

La rândul său, primarul Ion Vasiliu a subliniat faptul că această dublă sărbătoare reflectă curajul, forța și jertfa ostașilor martiri pentru libertatea, întregirea și înălțarea poporului român.

Edilul comunei le-a mulțumit colegilor din administrația locală, profesorilor, elevilor, preoților, dar și oamenilor din sat care nu și-au uitat eroii.

ȘTIRI