Triplă sărbătoare în Comuna Boroaia. Eveniment cu manifestări deosebite și vești foarte bune pentru localniciRural

Triplă sărbătoare în Comuna Boroaia. Eveniment cu manifestări deosebite și vești foarte bune pentru localnici

       Accesări: 3475

Vara aduce nu doar lumină și căldură, ci și multă emoție, voie bună și bucurie. Pentru locuitorii Comunei Boroaia începutul sezonului estival este prilej de celebrare. Motivul îl constituie hramul localității care coincide cu sărbătoarea Înălțării Domnului și comemorarea eroilor militari români.

Boroienii din țară și din străinătate se revăd în aceste zile de aleasă prăznuire, când autoritățile locale organizează un amplu eveniment pe care și-l doresc memorabil.

Ziua Înălțării este, de altfel, o triplă sărbătoare pentru localitatea aflată la poarta de intrare în județul Suceava, sub aspect spiritual, istoric și festiv, ce coincide în mod fericit cu Ziua Eroilor și Ziua Comunei.

Ca și în anii din urmă, evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Boroaia, a fost o succesiune de alte evenimente de factură comemorativă, artistică și muzicală.

După slujba de la biserică, boroienii au venit cu mic cu mare, îmbrăcați în straie populare, în centrul comunei pentru a participa la prima manifestare.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Comemorarea eroilor

Acțiunea comemorativă consacrată eroilor comunei Boroaia s-a desfășurat cu participarea autorităților locale, a reprezentanților Prefecturii Suceava și Parlamentului României, respectiv subprefectul Florin Sinescu, senatorul Ioan Stan și deputatul Gheorghe Șoldan, medicului Maria Tomescu, primarul comunei Baia, reprezentanții Asociației „Cultul Eroilor” și cei ai Școlii de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, alături de școală, biserică și de comunitate.

Șase bărbați călare pe cai pe munte, cu steaguri în mâini au deschis coloana formată din zeci de elevi, profesori, autorități și alți oaspeți, s-au îndreptat spre Biserica Sfinții Părinți „Ioachim și Ana”, locul unde gazdele și invitații au făcut primul popas pentru pomenirea eroilor.

După intonarea Imnului României, mai mulți preoți au oficiat slujba de pomenire la monumentul din curtea bisericii, după care elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” au interpretat cântece patriotice. Coroane de flori au fost depuse din partea tuturor instituțiilor prezente, în cinstea eroilor comunei.

Alaiul s-a întors la Grupul Statuar din centru comunei unde din nou, au fost săvârșite serviciul religios, acțiunea de depunere a coroanelor, cu prezența veteranului de război Mircea Covataru, și o suită de cântece patriotice.

Discursurile oficialităților invitate, preoților și a primarului Vasile Berariu, au punctat importanța și semnificația Zilei Eroilor, rolul armatei și al bisericii în contextul luptelor pentru apărarea și unitatea neamului românesc, cât și datoria morală pe care fiecare român o are față de ostașii martiri pentru a le cinsti memoria.

Buchet de vești bune

Cu ocazia acestei triple sărbători, localnicii au primit și trei vești bune. Senatorul Ioan Stan i-a anunțat pe cei prezenți că urmează să fie aprobată, cât de curând, finanțarea proiectului de gaz natural, în proiectul comuna cu localitățile Fântâna Mare și Bogdănești.

Alte două vești bune sunt cele legate de finanțarea unui proiect privind modernizarea unor drumuri din Comuna Boroaia, cât și construirea unei săli de sport ultra moderne, cu 180 de locuri.

Demnitarul social-democrat a ținut să-l felicite pe primarul Vasile Berariu pentru activitatea administrativă din actualul mandat și din întreaga activitate, subliniind faptul că boroienii au ales să fie conduși de un gospodar în adevăratul sens al cuvântului.

Un alt proiect finalizat este cel al noii grădinițe cu program normal din satul Boroaia.

Tot în această zi, 2 iunie, edilul comunei Boroaia a împlinit 18 ani de administrație locală.

Spectacol artistic și concert Angela Rusu

După încheierea manifestării comemorative, boroienii au fost invitați la Căminul Cultural „Mihai Boleac”
pentru a participa la un program artistic susținut de tinere talente locale.

Pe scenă au evoluat elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” care au susținut un regal folcloric timp de două ore, dar și o suită de dansuri populare răsplătite cu aplauzele publicului.

Corul școlii, condus de profesorul interpret Marius Dochița, și Ansamblul folcloric „Cetinița” s-au evidențiat în acest spectacol, unde au mai fost prezenți solistul Andrei Munteanu și trupa etno Kronos.

Punctul culminant al programului muzical a aparținut solistei Angela Rusu, care i-a încântat pe boroieni cu repertoriul său bine cunoscut. Finalul recitalului, cu două cântece moldovenești și unul patriotic, i-a ridicat pe spectatori în picioare, aplaudând îndelung prestația solitei din Cluj-Napoca.

Ziua Comunei Boroaia s-a încheiat cu manifestarea „Ai și tu talent”, în cadrul căreia au evoluat, timp de două ore, numeroși copii, 50 dintre aceștia fiind răsplătiți cu premii din partea CAR Învățământ Fălticeni, organizarea acțiunii aparținând Asociației Cultural-Sociale „Vasile Tomegea” Boroaia.

La această suită de evenimente se adaugă și un concurs sportiv, dedicat elevilor din comună, participanții fiind premiați de Clubul Rotary Fălticeni.

ȘTIRI