Elevii ar putea reveni la Școala „Ioan Ciurea” din primăvară. Lucrările sunt executate în proporție de 55%Actualitate

Elevii ar putea reveni la Școala „Ioan Ciurea” din primăvară. Lucrările sunt executate în proporție de 55%

       Accesări: 1817

Vor reveni în propriile clase abia la primăvară. Elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Ciurea” vor continua să învețe într-o unitate gazdă pentru următoarele săptămâni, deoarece proiectul de reabilitare înregistrează unele întârzieri. Lucrările la clădirea unității au ajuns la un grad de finalizare de 55%.

Proiectul trebuie finalizat pe 29 februarie 2020, însă termenul va fi depășit.

Din acest motiv, autoritățile locale au solicitat prelungirea perioadei de execuție până la finele anului curent, mai precis 31 decembrie.

Solicitarea nu afectează derularea proiectului și nici capitolul finanțare.

Până la finalizarea lucrărilor, cei peste 400 de elevii ai Școlii „Ioan Ciurea” vor continua să învățe la Școala „Alexandru Ioan Cuza”. Cursurile pentru ambele cicluri, primar și gimnazial, se desfășoară după-amiaza.

Exteriorul finalizat în proporție de 90%

Cele mai avansate lucrări sunt la exteriorul clădirii.

Anveloparea termică este finalizată în proporție de 95%. Noile sistemele pentru captarea apei pluviale sunt montate, iar tâmplăria exterioară a fost înlocuită în totalitate.

Școala este izolată termic cu vată bazaltică, cu un randament energetic ridicat, materialul aplicat pe pereți având grosimea de 15 cm.

Acum se lucrează la schimbarea acoperișului. Structura din lemn a fost înlocuită, iar pe aceasta se montează țigla ceramică. Au mai rămas de montat glafurile exterioare și de amenajat trotuarele perimetrale.

Instalație termică și electrică nouă la interior

La partea interioară cele mai avansate lucrări sunt la ultimul etaj. Încăperile sunt la etapa montării sistemelor de lumini și a pardoselilor.

Clasele sunt ornate până la jumătatea pereților cu faianță de culoare bej.

Instalațiile termice sunt finalizate, acestea primind noi calorifere cu eficiență ridicată.

În paralel se lucrează la grupurile sanitare.

Pe holuri se instalează noul sistem de încălzire termică, dotat cu pompe și panouri solare care vor încălzi apa trimisă în rețea. Pe fiecare etaj se lucrează la finisarea pereților.

În următoarele săptămâni vor fi instalate corpurile de iluminat și pardoselile din lemn.

La parterul școlii se lucrează la finalizarea instalației electrice.

Proiect de 4,3 milioane de lei

Școala Gimnazială Ioan Ciurea este beneficiarul celui mai mare proiect de investiții în infrastructura școlară locală din Fălticeni. Proiectul prevede reabilitarea capitală a clădirii și lucrări de modernizare.

Unitatea de învățământ va fi anvelopată termic și va fi prima școală din municipiu dotată cu panouri solare și fotovoltaice.

Instalațiile termice și electrice vor fi complet înlocuite, la fel ca și grupurile sanitare, pardoseala și tâmplăria exterioară.

Proiectul depus la ADR Nord-Est de Primăria Fălticeni a primit finanțare în vara anului trecut. Contractul a fost semnat la Fălticeni pe 23 iulie 2019 de primarul Cătălin Coman și directorul general Vasile Asandei, șeful Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Costurile totale se cifrează la 4,3 milioane de lei.

98% din valoarea proiectului este finanțată de Uniunea Europeană, iar 2% este contribuția Primăriei Fălticeni. Lucrările au demarat în iulie 2019 și urmau să fie finalizate în februarie 2020.

Proiectul este materializat de firma suceveană Peter Group.

Școala „Ioan Ciurea” înainte de reabilitare

ȘTIRI