Ecologizarea depozitului de deșeuri din Fălticeni s-a încheiat definitiv. Zona Antilești redevine complet verdeExclusiv

Ecologizarea depozitului de deșeuri din Fălticeni s-a încheiat definitiv. Zona Antilești redevine complet verde

       Accesări: 4728

Vești bune la început de săptămână. Fălticenenii au scăpat de bomba ecologică din Antilești, după câteva luni de eforturi susținute. Autoritățile locale anunță finalizarea lucrărilor pentru închiderea depozitului temporar de deșeuri.

În altă ordine de idei, groapa de gunoi, așa cum este cunoscută de restul populației, nu va mai provoca probleme de niciun fel, nici naturii și nici celor din administrație.

Din cauza cantităților ridicate de deșeuri, adeseori se declanșau incendii greu de lichidat. Legivatul se infiltra în pânza freatică, iar mirosurile generate de imensa masă de resturi provocau disconfort locuitorilor din zonă.

Municipiul Fălticeni avea două gropi de gunoi, una închisă și ecologizată în urmă cu aproximativ 10 ani, iar cea de-a doua deschisă în apropiere, ca depozit temporar, pentru că municipalitatea nu avea unde să transporte deșeurile.

Cu ajutorul fondurilor norvegiene, accesate printr-un proiect, autoritățile locale au rezolvat una dintre problemele stringente ale orașului din ultimii 7-8 ani.

Mahanu Design

Valoarea investiției este de 9,57 milioane de lei.

Primarul Cătălin Coman a subliniat faptul că de la bugetul local nu s-a cheltuit nici un leu, iar în lipsa acestui proiect relocarea deșeurilor ar fi însemnat costuri uriașe, suportate în final din banii contribuabililor.

Groapa de gunoi din Antilești are 300.000 mc de deșeuri, potrivit estimărilor făcute de autorități, cantitate imposibil de neutralizat fără ajutorul acestui proiect cu fonduri norvegiene.

Municipiul Fălticeni este unul dintre cele cinci orașe din țară care au reușit să accese astfel de finanțări pentru închiderea gropii de gunoi. Lucrările pentru ecologizarea și închiderea acestei gropi de gunoi au durat patru luni.

Cu ajutorul unor tehnologii inovatoare, depozitul de deșeuri s-a transformat un loc prietenos cu mediul și cu un aspect care se integrează în aspectul natural al zonei deluroase din Antilești.

Mirosurile insuportabile au dispărut, la fel și posibilitatea producerii unor incendii care ar afecta mediul înconjurător.

Solul este protejat la rândul său, iar levigatul este colectat într-un bazin special care este golit frecvent cu vidanje, apoi deversat la stația de epurare.

Depozitul dispune de un acoperiș cu membrane peste care s-a turnat sute de tone de pământ, iar din loc în loc sunt montate guri de aerisire pentru eliminarea gazelor din interior.

Tehnologiile inovatoare monitorizează prin senzori producția de levigat și avertizează atunci când nivelul din depozitul subteran se apropie de limita superioară.

Un sistem de panouri solare întrețin cu energie electrică întregul sistem, inclusiv camerele de supraveghere video care trimit constant imagini asupra întregii zone.

Pentru a-l proteja de eventuale dislocări, depozitul de deșeuri este întărit cu două inele de beton și un terasament.

Partenerii norvegieni au urmărit îndeaproape evoluția ecologizării gropii de gunoi, prin câteva vizite la fața locului, apreciind modul cum se desfășoară proiectul, dar și soluțiile inovatoare pentru protejarea mediului.

ȘTIRI