Accesări: 2288

Situația epidemiologică devine îngrijorătoare. Direcția de Sănătate Publică Suceava trage un semnal de alarmă public asupra creșterii cazurilor de coronavirus. Doar 11 din cele 114 localități au incidență zero.

35 localități au incidența între 1-2%, cele mai multe dintre acestea fiind localități mici, cu număr de populație scăzut, dar fiind respectate cu strictețe izolarea și carantinarea bolnavilor și contacților, se păstrează în aceste cifre.

În aceeași categorie sunt însă și localități unde incidența crește de la zi la zi: Bălcăuți, Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Dornești, Frătăuții Noi, Marginea, Milișăuți, Mușenița, Pătrăuți, Pârteștii de Jos, Rădăuți, Suceava, Scheia, Todirești, Udești, Vadu Moldovei, Vama și Volovăț.

Situația devine îngrijorătoare pentru opt localități din județ care au incidența peste 3 la mie, una fiind staționară, Horodnic de Jos 4,03%, însă la celelalte, se observă o creștere clară: Botoșana de la 4,09 la 5,21%, Frătăuții Vechi de la 1,82 la 3,63%, Gălănești de la 1,26 la 3,16%, Horodnic de Sus de la 3,01 la 3,72%, Poieni Solca de la 3,50 la 5,25%, Rădășeni de la 1,23 la aproape 3% si Solca de la 1,52 la 3,79%.

În ceea ce privește numărul de persoane infectate cu noul coronavirus și internate în spital, cifrele indică faptul că la 1 septembrie, anul curent, erau 99 de internați, din care 11 la ATI, 0 decedați pe zi, la 9 septembrie erau 212 internați, din care 17 la ATI, 1 decedat pe zi, iar la 16 septembrie erau un total de 341 internați, din care 16 la ATI, 8 decedați.

Codrin Benta

„Dacă prețuiți sănătatea și viața dumneavoastră și a celor dragi, respectați cu strictețe condițiile de izolare și carantinare, în caz de infectare.”, se arată în mesajul transmis de Olivia Vlad, directorul executiv al DSP Suceava. „Vă rugăm să țineți seama de faptul că, datorită planului de reziliență, prin care spitalele sunt nevoite să își transforme paturile din alte specialități medicale în paturi suport covid. Se reduce posibilitatea de a trata pacienții cu boli cronice, care au atâta nevoie de îngrijire medicală periodică.”

Până la jumătatea lunii septembrie 2021 erau 380 de persoane internate în spital și 26 de decese, comparativ cu luna august 2021, când au fost centralizați 234 internați și 13 decese.

Până la jumătatea lunii septembrie, erau 1.270 de persoane infectate, comparativ cu întreaga luna septembrie a anului trecut, când era erau 1.252.

DSP Suceava vine și cu o serie de recomandări pentru evitarea infectării cu noul coronavirus.

Trebuie evitate locurile aglomerate, păstrată distanța socială, iar masca de protecție trebuie purtată în spațiile publice închise și în spațiile deschise aglomerate.

Olivia Vlad îndeamnă, totodată, la vaccinare fiind convinsă că în acest fel „se reduc riscul de infectare, riscul de transmitere a virusului și se reduc considerabil riscul de spitalizare și riscul de deces”.

ȘTIRI