DSP Suceava cere spitalului din Fălticeni să transforme trei secții în sectoare pentru  pacienții COVIDExclusiv

DSP Suceava cere spitalului din Fălticeni să transforme trei secții în sectoare pentru pacienții COVID

       Accesări: 2491

Pe timp de pandemie, autoritățile schimbă deciziile din mers. Creșterea numărului cazurilor de infecție COVID pune tot mai multă presiune și pe noul spital din Fălticeni. Unitatea medicală este nevoită să transforme trei secții importante în sectoare COVID.

Directiva aparține celor de la DSP Suceava care, practic, impun această măsură, conducerii spitalului printr-o notificare emisă pe 1 octombrie.

Conform documentului, Secțiile Medicină Internă, Cardiologie și Gastroenterologie vor deveni exclusiv secții pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Prin această măsură vor fi puse la dispoziție încă 95 de paturi, din care două pentru ATI COVID, pe lângă cele 32 aflate în sectorul COVID care s-a deschis chiar la începutul acestei luni.

Asta înseamnă că pe cele noi sectoare COVID vor fi 128 de paturi, adică jumătate din capacitatea de internare a noului spital, care dispune de 250 de paturi.

Demn de menționat este și faptul că în sediul fostei Maternități, funcționează un alt sector COVID, cu aproximativ 50 de paturi, toate fiind ocupate în momentul de față.

Spitalul va trebui să creeze noi circuite pentru pacienților COVID, activități medicale și administrative, și să asigure funcționarea instalațiilor de oxigen în condiții de securitate maximă.

Ce se întâmplă cu pacienții internați acum?

DSP Suceava menționează în același document că pacienții cu patologie non-COVID vor fi externați în condiții de maximă siguranță, fie vor fi transferați, când sunt cazuri grave, la secțiile medicale ale altor spitale din județul Suceava, cu acordul medicilor de gardă, conform protocoalelor existente.

În alte ordine de idei, pacienții cu afecțiuni cardiologice, gastroenterologice sau cele din sfera medicinei interne trebuie să-și facă bagajul pentru a lăsa locul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Spitalul are ca termen de implementare data pe 4 octombrie, adică unitatea medicală are la dispoziție 72 de ore pentru a se conforma acestei decizii.

Documentul este semnat de farmacista Olivia Vlad, directorul executiv al DSP Suceava, și de medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Ce se va întâmpla?

Medicul Vlad Morariu nu a formulat un răspuns oficial către DSP.

Luni, 4 octombrie, managerul spitalului fălticenean va avea o ședință cu personalul medical.

Rămâne de văzut ce decizie va fi luată, în condițiile în care există medici și asistente care se opun ideii de a transforma toate cele trei secții în sectoare COVID.

În contextul actual, al creșterii numărului de infecții, este greu de crezut că va fi acceptat un plan B. Mai mult decât atât, spitalul din Fălticeni are un singur medic pe Secția Boli Infecțioase.

În noile condiții, cu aproximativ 180 de paturi pentru COVID, unitatea medicală va mai avea nevoie de cel puțin doi-trei medici infecționiști.

ȘTIRI