Accesări: 368

Derularea Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului continuă și în acest an în județul Suceava. Direcția de Sănătate Publică Suceava a achiziționat, la sfârșitul săptămânii trecute, 6075 de cutii de lapte praf, formula Vitalact Basic, în valoare de 105.705 lei Produsele sunt pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.

În acest moment sunt înscriși în evidentele DSP Suceava un numar de 180 copii beneficiari în acest program național.

Laptele praf, formulă pentru sugari, se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie.

Pot solicita acest prijin, pentru profilaxia distrofiei, mamele care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului);

De asemenea, copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern.

Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:

–  copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă;

–  copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună;

–  copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună;

– copil adoptat sau aflat în familie de plasament;

– cu mamă decedată.

 Pe parcursul anului 2020 au beneficiat de lapte praf 909 copii care au îndeplinit conditiile de eligibilitate ale Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului.

ȘTIRI