Două eleve din Fălticeni s-au clasat pe primul și al doilea loc în cadrul admiterii la medicină militară și dreptSpecial

Două eleve din Fălticeni s-au clasat pe primul și al doilea loc în cadrul admiterii la medicină militară și drept

       Accesări: 24136

S-au afirmat prin reușite la liceu, la bacalaureat, iar acum la admiterea la facultate. Două absolvente din Fălticeni pășesc în lumea studenției cu două rezultate deosebite, care confirmă, de fapt, nivelul ridicat al pregătirii acestora. Maria Nistor și Lavinia Vultur și-au împlinit visul și merg mai departe spre cariera mult dorită.

Fostele eleve ale Colegiului Național „Nicu Gane” au izbutit să acceadă în învățământul universitar de pe „podiumul” rezultatelor.

Maria Nistor are cea mai mare medie de admitere la Medicină Militară (Târgu Mureș), în timp ce Lavinia Vultur are a doua cea mai mare medie la Drept (Cluj Napoca).

Ele au optat pentru două dintre cele mai prestigioase facultăți de țară, unde și concurența este pe măsură.

Maria și Lavinia vorbesc deja cu nostalgie despre viața de liceu. Știu că studenția va fi grea, cu ani intenși de studiu, însă amintirile de la Colegiu vor fi întotdeauna cele mai frumoase.

Directorul adjunct Ioan Caulea le-a felicitat, în numele profesorilor, pe absolventele Colegiului Național „Nicu Gane”, subliniind că rezultatele lor remarcabile sunt darul pe care aceste două absolvente îl aduc școlii care le-a format, cu ocazia celebrării a 150 de ani de existență instituțională.

„Ca o consecință firească a pregătirii temeinice, a dorinței puternice de a urma o anumită carieră, dar nu în ultimul rând a ambiției personale, Maria și Lavinia și-au continuat drumul performanței, obținând rezultate de excepție la examenul de admitere la facultate. Aceste rezultate remarcabile sunt darul pe care aceste două absolvente îl aduc școlii care le-a format, cu ocazia celebrării a 150 de ani de existență instituțională.”, a declarat directorul adjunct Ioan Caulea. „Cu încredere în alegerea noului parcurs inițiatic, culegând roadele unui efort de excepție, acest succes certifică temeinicia pregătirii si a performantelor obținute în instituția in care numele lor va rămâne pentru totdeauna gravat pe marmura ce cuprinde generațiile de tineri performanți ai Colegiului Național „Nicu Gane”. Noi, profesorii acestui liceu, suntem extrem de onorați de astfel de încununări ale eforturilor pe care le-am depus pentru formarea acestor tineri, iar elevii din generațiile următoare au cu adevărat modele autentice de urmat. Felicitări, Lavinia! Felicitări, Maria! Și mult succes in continuare pe același drum al performanței!”

Maria vede în meseria medic o ocupație nobilă

Maria a fost mereu aproape de carte și a știut încă din liceu că există o singură cale de a reuși.

A crezut în educație și în valorile ei, a studiat, a fost perseverentă și a izbutit. Și nu oricum! A intrat prima pe listă la facultatea din Târgu Mureș, unde medicina se îmbină armata.

A fost susținută de familie și motivată de reușita fratelui ei, care studiază în același oraș medicina miliară.

Maria Nistor a susținut câteva probe eliminatorii, cea sportivă, examenul psihologic, examenul medical şi, pe urmă, examenul de limba engleză.

Ea și-a ales meseria de medic din mai multe considerente, primul ar fi faptul că meseria este una nobilă. Apoi, tradiția din familie. Mama Mariei, un unchi și o mătușă sunt cadre medicale.

„Meseria de medic mi se pare una nobilă, iar pe de altă parte că a fi cadru militar presupune mai multe responsabilități.”, ne-a mărturisit Maria Nistor. „Faci parte dintr-un grup mai bine pregătit, iar spitalele sunt mai bine dotate. Am considerat că, pe viitor, meseria îmi oferă mai multe oportunități și o oarecare siguranță.”

Pentru admitere s-a pregătit atât individual, cât și în meditații particulare cu profesoarele Gabriela Bădărău și Cătălina Buzdugan Rotaru.

Examenul a fost dificil, dar nu atât de dificil pe cât își închipuia Maria.

Deși a fost ușor emoționată înainte de ultima probă, cea scrisă, absolventa din Fălticeni a trecut cu brio și de acest ultim pas al admiterii.

La testul grilă au fost 100 de întrebări, la care candidații au putut răspunde în decurs de trei ore.

Maria a încheiat cu media 9,20, cea mai bună de la medicină militară și a patra medie la nivelul Facultății de Medicină din Târgu Mureș, la o distanță de 20 de sutimi de prima medie la medicină civilă.

Lavinia vrea să împartă dreptatea

A fost un elev de excepție. Șefă de promoție la gimnaziu, șefă de promoție la liceu, 10 pe linie în toți anii de școală. Elevă olimpică la istorie, cu premiul I la faza națională.

Fata care l-a luat pe 10 în brațe încă din clasa întâi, nu i-a dat drumul nici la Bacalaureat. Lavinia a avut singura medie 10 din Fălticeni la examenul de maturitate.

Și la admiterea pentru facultate, Lavinia Vultur a fost la înălțime. S-a clasat a doua în ordinea mediilor la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai cea mai veche, cea mai mare și, din multe puncte de vedere, cea mai prestigioasă universitate din România.

Absolventa de 10 a visat și ea la o carieră în drept.

Motivul este simplu: iubește dreptatea și vrea să o împartă așa cum se cuvine.

„De mică m-a atras domeniul acesta și pentru că eu consider că am o parte dintre calitățile necesare pentru o viitoare carieră în drept.”, ne-a spus Lavinia. „Eu vreau să ajung să profesez ca judecător, dar las deschise toate opțiunile. Tot timpul mi-a plăcut să fiu o persoană dreaptă, să împart dreptatea ca fiecare să aibă ceea ce i se cuvine.”

Proaspăta studentă susține că subiectele, de la examenul de admitere la facultate, au fost dificile, dar nu imposibile. Atenția și concentrarea au fost elementele cheie, dar și pregătirea dinaintea examenului. Lavinia este autodidactă, însă drumul spre succes a trecut și prin filtrul îndrumărilor profesorului Ioan Caulea.

Candidații au susținut un test grilă cu 60 de întrebări din domeniul raționamentului logic și au avut la dispoziție 60 de minute. Concurența a fost mare: opt pe un loc.

Lavinia a obținut media 9,55 și s-a clasat a doua pe lista admișilor la Drept.

Ea a ales Cluj Napoca nu doar pentru prestigioasa facultate, ci și pentru oamenii de aici, locurile și oportunitățile pe care le oferă al doilea cel mai bine dezvoltat oraș al României.

Maria și Lavinia: puncte comune

Pe lângă rezultatele deosebite obținute la admiterea în învățământul universitar, Maria și Lavinia mai au câteva puncte comune. Sunt două tinere ambițioase, silitoare și autodidacte.

Născute la Fălticeni, Maria și Lavinia au fost colege de clasă, în ciclul primar la Școala „Alexandru Ioan Cuza” și cel gimnazial la Colegiul „Nicu Gane”.

De mici au apreciat meseriile pentru care se vor pregăti de acum înainte.

Mai mult decât atât, frații celor două absolvente studiază la aceleași Universități, din Târgu Mureș și Cluj Napoca.

Susținute de familie, îndrumate de profesori valoroși și încrezătoare în sine, Maria Nistor și Lavinia Vultur sunt pe calea care duce spre meseria la care au visat. Iar din studenție, noua etapă din viața lor, vor începe să guste peste puțin timp. Amândouă sunt convinse de un lucru: anii de liceu, cu parfumul lor, vor rămâne cei mai frumoși ani ai adolescenței.

ȘTIRI