Accesări: 1946

Vești bune înainte de cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Credincioșii ortodocși din județul Suceava vor primi și în acest an, în noaptea de Paște, Lumina Sfântă de la Ierusalim. Informația a fost făcută public de Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Anul trecut, din cauza condițiilor epidemiologice, autoritățile au renunțat la acest demers.

Cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi organizată și în acest an aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim la Suceava.

Lumina Sfântă va fi adusă din nou la Suceava, după o pauză de un an, în condițiile în care în 2020 acest lucru nu a fost posibil având în vedere restricțiile, impuse la acea vreme, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Lumina Sfântă este adusă la Suceava din anul 2009, direct de la Ierusalim.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Vicepreședintele Niculai Barbă a precizat că „autoritățile județene au finalizat discuțiile în ceea ce privește pregătirile pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava.”

Restricțiile aflate în vigoare la această dată permit aducerea Luminii Sfinte, în condițiile impuse de normele în vigoare și cu respectarea tuturor regulilor specifice situației pandemice actuale.

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim de Patriarhia Română, iar un avion în care se va afla o delegație condusă de un preot sucevean desemnat de Arhiepiscopie o va aduce de la București la Suceava. Lumina Sfântă va fi apoi împărțită conform regulilor stabilite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În toți acești 10 de ani de când s-a inițiat acest demers, Lumina Sfântă a fost adusă și la Fălticeni, aceasta fiind împărțită parohiilor din oraș, dar și de la țară, în prezența protopopului de Fălticeni.

Faptul că în acest an se reia aducerea Luminii Sfinte este un semnal mai mult decât îmbucurător în ceea ce privește revenirea la normalitate. Autoritățile județene au subliniat faptul că, acum, județul Suceava, la un an de la începutul pandemiei de coronavirus, se află pe ultimul loc în ceea ce privește rata de infectare cu noul coronavirus.

Marți, 27 aprilie, va avea loc sfințirea troiței de la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava. Troița de la aeroport reprezintă scena Învierii Domnului și este realizată în tehnica mozaic.

ȘTIRI