Colegiul Național „Nicu Gane” va avea două laboratoare inteligente. Proiect destinat elevilor de la real și umanExclusiv

Colegiul Național „Nicu Gane” va avea două laboratoare inteligente. Proiect destinat elevilor de la real și uman

       Accesări: 868

Investițiile în învățământul local au prioritate. Colegiul Național „Nicu Gane” s-a aflat în ultimii ani pe lista beneficiarilor unor investiții cu fonduri locale și europene, implementate pe sectorul de infrastructură, iar de ceva timp prestigiosul liceu este locul unde s-au lansat primele „clase inteligente” din Fălticeni. Elevii și profesorii își doresc un act educațional modern, iar un rol semnificativ îl au și dotările.

Vestea bună este că anul acesta va fi implementat un nou proiect, prin care vor fi amenajate două laboratoare inteligente.

Colegiul Național „Nicu Gane” are deja aprobată suma necesară, finanțarea fiind asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Directorul Codrin Bența ne-a declarat, în exclusivitate, că unitatea de învățământ a câștigat, prin aplicația sa, un proiect pentru realizarea obiectivelor menționate.

Majoritatea liceelor și școlilor primesc finanțare pentru un singur laborator, însă promovabilitatea maximă înregistrată de la Bacalaureat, au permis accesarea unor fonduri pentru două laboratoare.

Cele două laboratoare inteligente vor fi amenajate până la finalul acestui an. Un laborator va fi pentru disciplinele de la profilul uman, iar unul pentru disciplinele de la profilul real.

Codrin Bența spune că laboratorul inteligent pentru profilul uman va fi amenajat în spațiul cabinetului fonic „Magdalena Vultur”, iar cel pentru profilul real va fi realizat lângă spațiul Centrului Catehetic.

Valoarea finanțării se ridică la peste 702.000 lei.

„Cele două laboratoare ne va aduce aproape de împlinirea idealului ca toţi liceenii să beneficieze gratuit de educaţie digitală de calitate până cel târziu în 2025. Fie că vor participa la cursuri de robotică, fie vor lucra cu echipamente robotice sau cu imprimante 3D, elevii se vor forma prin educația STEAM”., ne-a declarat directorul Colegiului Național „Nicu Gane”. „Evaluarea proiectul a trebuit să țină cont de faptul că acesta va fi jurizat pe baza punctajelor obținute la etapa de evaluare calitativă și a scorului rezultat în ordine descrescătoare, din următorii indicatori: 50% reprezentând numărul de elevi (liceal) înscriși; 25% media la examenul de Bacalaureat pe liceu în ultimii 3 ani și 25% rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat (din numărul de candidați înscriși) în ultimii trei ani”.

Laboratoarele inteligente vor beneficia de mobilier specific și echipamente digitale de ultimă generație.

Printre acestea se numără table interactive 4K, imprimante 3D, scanner 3D, robot cu braț multifuncțional, pachet de robotică, ochelari de realitate virtuală.

Laboratoarele vor fi echipate cu sisteme de sunet, cameră pentru videoconferință, cameră pentru documente electronice, dispozitive și stilouri digitale.

Elevii vor avea acces la sisteme de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), ce reprezintă instrumente excelente în procesul de învățare, pentru că vor putea reprezenta elevilor noștri experiențe care nu sunt neapărat fezabile în realitate (urcarea unui munte, mersul în spațiu etc.).

Pe lângă facilitarea procesului de învățare, noua tehnologie îi va ajuta pe elevi să vadă soluții complexe pentru rezolvarea problemelor lumii contemporane. Proiectele științifice școlare vor fi reimaginate prin introducerea roboticii, a programării și a imprimării 3D.

Acestea stau la baza multor profesii care sunt deja populare pe piața muncii, cu un mare potențial de creștere și extindere viitoare, iar familiarizarea elevilor cu toate ramurile sistemului STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) le va deschide acestora ușa către viitoare progrese profesionale.

Un laborator inteligent este un laborator digital care poate funcţiona în cadrul liceelor ca un centru educaţional gratuit, unde elevii alături de profesori, educatori şi părinţi, pot învăţa şi experimenta tehnologii de ultimă generaţie.

Directorul Codrin Bența spune că noile echipamente vor stimula creativitatea elevilor, aceștia fiind ȋncurajați să înțeleagă conceptele predate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație.

Prin aceste laboratoare digitale inteligente el speră să determine un mod de predare mult mai atractiv pentru elevi și, cu ajutorul tehnologiei, să le oferim un spațiu de învățare deschis și inspirațional, ce favorizează procesul educațional de tip digital.

Echipamentele din laborator și programele aferente vor putea fi folosite la predarea oricărei materii, nu doar la orele de informatică sau robotică. Echipamentele alese de managerii colegiului din Fălticeni vor satisface exigențele unui lucru constant cu elevii, vor fi ușor de folosit, fiabile, rezistente și vor produce economii de costuri pentru consumabile.

Conținutul educațional digital va pune în valoare echipamentele achiziționate și va permite îmbogățirea orelor de clasă cu animații interactive, experimente virtuale, videoclipuri explicative și teste de fixare sau verificare de cunoștințe.

Conținutul educational va fi disponibil pentru mai multe discipline de studiu și va permite înțelegerea rapidă de către elevi a noțiunilor prezentate, va facilita dobândirea de competențe și îmbunătățirea performanțelor școlare.

Cadrele didactice vor avea instrumente îmbunătățite cu care vor putea crea și edita lecțiile putând comunica eficient cu elevii lor.

Pentru a putea folosi echipamentele livrate, cadrelor didactice le vor fi furnizate instrucțiuni clare și programe de formare specializate.

ȘTIRI