Clasă inteligentă pentru liceeni inteligenți. Un nou proiect modern este finalizat la Colegiul Național „Nicu Gane”Special

Clasă inteligentă pentru liceeni inteligenți. Un nou proiect modern este finalizat la Colegiul Național „Nicu Gane”

       Accesări: 2899

Veste bună la finalul vacanței de vară. Unii elevi vor începe noul an școlar într-o clasă cum puțini au. Este vorba despre liceenii clasei XI F, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, care vor studia într-un mediu prietenos, modern și plin de culoare.

Printr-un demers realizat de diriginta lor, elevii beneficiază acum de un spațiu primitor, echipat cu tot ceea ce este nevoie pentru un act educațional modern.

Inspirată de câteva acțiunile unor colege de breaslă, care au demarat proiecte similare în același colegiu, profesoara Cristina Nechifor, diriginta clasei XI F, a pregătit un proiect denumit „Împreună pentru educație” și pe care l-a materializat în vacanța de vară.

Cu încredere, muncă și voință au fost duse la bun sfârșit toate obiectivele acestei lăudabile inițiative.

Profesoara Cristina Nechifor a avut parteneri de nădejde pentru realizarea tuturor investițiilor, care nu sunt deloc puține.

Alma Clinic

Clasa C5, destinată liceenilor de la profilul filologie, a trecut prin transformări radicale de-a lungul vacanței de vară. Vacanța nu a fost timp de odihnă, ci timp dedicat lucrului, analizei și punerii în operă a proiectului.

Totul este schimbat, renovat sau înnoit în clasa elevilor filologi. De la ușa de la intrare, la pereți, la instalația electrică, priză, calorifere, plafoniere, parchet, mobilier, jaluzele antitermice. În materie de tehnologie, spațiul de studiu include dotări precum tabla interactivă, tablele magnetice, televizorului inteligent, aparat multifuncțional, internet, sistem audio, adică absolut tot ce poate fi oferit mai bun și mai nou elevilor fălticeneni.

Clasa inteligentă este, în esență, un loc unde metodele moderne de predare, mediul prietenos și starea de bine vor fi nelipsite în zilele de studiu.

Cristina Nechifor subliniază faptul că investiția în educație a fost și este cu beneficii multiple pentru azi și pentru mâine, cu efecte pozitive care generează rezultate ale învățării sporite.

„Prin demersul nostru ne-am propus îmbunătățirea calității infrastructurii de educație, a dotării școlii prin reamenajarea-modernizarea sălii de clasă C5, transformarea într-o sală SMART.

Starea şi accesibilitatea infrastructurii educaționale și a dotărilor aferente contribuie semnificativ la realizarea obiectivelor specifice privind asigurarea calității și a accesului la educație.”, ne-a declarat profesoara Cristina Nechifor.

„Punctul de pornire a fost corelat cu inițiativele celor două colege cadre didactice, Anton Dana și Șoldănescu Anca, transpuse în realitate prin amenajarea sălilor de clasă SMART pentru elevii claselor a V-a, a IX-a E și a X-a C. Ne-a fost imbold și implicarea pentru modernizarea sălii de clasă a colegei Ciubotaru Alina, pentru clasa a IX-a F.

Investim în copii și prin crearea unui mediu școlar modernizat, adaptat cerințelor societății de azi și de mâine.

Investiția în capitalul uman trebuie înțeleasă ca o investiție care subsumează investițiile în educație.”

Șapte pași pentru clasa inteligentă

Lucrurile importante necesită un plan, un coordonator și o echipă.

Elevii au fost echipa, iar coordonatorul proiectului, diriginta Cristina Nechifor, au gândit, au proiectat, au analizat, s-au consultat și lucrat în cadrul orelor de economie din semestrul al II-lea. Șapte pași au fost necesari pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

După ce toate ideile și schimbările au fost stabilite, adevăratele provocări au început: analizele de preț, calcule, documentări, început măsurătorile și căutarea sponsorilor.

Liceenii clasei XI F au format trei echipe de promovare care au prezentat proiectul agenților economici din Fălticeni, prin întâlniri față în față, cât și prin intermediul poștei electronice.

Toate demersurile pentru sponsorizare s-au făcut prin Asociația „Absolvenții și Prietenii Colegiului Național „Nicu Gane” , iar acestui demers s-au alăturat numeroși oameni de bine, unii dintre aceștia fiind foști elevi ai prestigiosului colegiu din Fălticeni.

Bucuriile și încununarea tuturor eforturilor lor au rodit în vacanța mare, când au început lucrările de modernizare. Ideile au prins contur după consultarea arhitectei Andreea Cioban.

Merită amintit și faptul că spațiul de studiu este decorat cu lucrări realizate de elevele Maria Pintilescu Maria și Gabriela Cîmpeanu.

Acum că noul an școlar bate la ușă, liceenii vor păși luni, 5 septembrie, în clasa inteligentă, rezultat al ambiției, ideilor, eforturilor, viziunii și așteptărilor pe care elevii și diriginta lor le-au avut pentru ultimul an de studiu. Va fi un început de clasa a XII-a așa cum și l-au dorit.

Profesoara Cristina Nechifor, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului clasei inteligente, alături de elevi țin să mulțumească celor care au contribuit financiar la materializarea proiectului „Împreună pentru educație: Dedeman (sponsor principal), Alma Clinic (farmacist Alexandru Mitocaru), TrioNec (inginer Mihai Nechifor), Magazinul Den (Maria Nechita), AlroMob (Gicuța Țolescu), Ionel Grumăzescu și Cosmin Năstacă.

Pentru sprijin în vederea obținerii avizului de realizare a investiției prin colaborarea cu reprezentanții primăriei, prof. dr. Codrin Bența (directorul Colegiului Național „Nicu Gane”) și prof. dr. Luminița Corbu (director adjunct al colegiului).,

Mulțumiri au fost transmise și personalului școlii care s-a implicat în desfășurarea unor activități: Ciprian Nedelcu, Constantin Doina, Liliana Oniciuc, Costică Anechitoaie, Gheorghe Mihai, Lucian Lazăr, Mihaela Sandu și alții.

ȘTIRI