Cenaclul „Nicolae Labiș” ia ființă la Fălticeni. Profesorul Constantin Bulboacă este fondator și președinteLocal

Cenaclul „Nicolae Labiș” ia ființă la Fălticeni. Profesorul Constantin Bulboacă este fondator și președinte

       Accesări: 2459

Pasiunea pentru literatură înfăptuiește proiecte îndrăznețe. Oraș al muzeelor, municipiul Fălticeni are din toamna acestui an un nou cenaclu. A fost creat ca rampă de lansare pentru tinerele talente, dar și pentru toți cei care încondeiază de ceva timp poezii sau scrieri cu folos sufletesc.

Cenaclul poartă numele „Nicolae Labiș”, în amintirea poetului supranumit „buzduganul unei generații”.

Fondatorul acestuia este profesorul Constantin Bulboacă, iubitor de literatură, autor de aforisme, epigrame și poezii, susținător și participant la evenimentele culturale locale.

Noul cenaclu ocupă locul gol lăsat de un alt cenaclu, care s-a stins prea devreme, fapt care l-a determinat pe profesorul Bulboacă să ia inițiativa de a pune bazele unui grup format de literați, profesori și iubitori de cultură care să aducă în atenție creații poetice de dată recentă și pe autorii acestora.

Prima întâlnire s-a desfășurat pe 26 septembrie, iar cea de a doua pe 17 octombrie, ambele desfășurate într-un spațiu al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Mahanu Design

În cadrul acestora s-au conturat ideile care stau la baza statutului și câteva priorități pentru viitorul apropiat. La începutul cenaclului au fost stabilite componența conducerii, membrii și denumirea.

„Scopul cenaclului nostru este promovarea descoperirea noilor talente în domeniul literaturii și culturii, cât și promovarea acestora. Este vorba de persoane tinere, din Fălticeni, pe care vrem să-i aducem la rampă.”, ne-a declarat Constantin Bulboacă. „Orașul nostru, supranumit, cândva, Florența culturii românești, are nevoie de un cenaclu. Este foarte important, pentru că avem tineri care au darul poeziei și al creațiilor literare frumoase și este păcat să nu oferim acest cadru în care se pot afirma.”

Constantin Bulboacă, în calitate de fondator, a fost desemnat prin vot și președinte al cenaclului. Vicepreședinte este Gabriel Todică, iar secretar a fost ales Alexandru Crâșmariu, un student la filozofie, cu aplecare spre arta literară.

Printre membri se numără scriitoarea Coca Maria Udișteanu, solista și autoarea de poezii Lenuța Rusu, profesoara Mihaela Pînzariu și Constantin Befu, președintele Cenaclului „Erupții dolheștene”.

Patronul spiritual al cenaclului fălticenean este poetul Nicolae Labiș.

Întrebat de ce a fost ales Nicolae Labiș, și nu Ion Dragoslav sau Nicu Gane, fondatorul Constantin Bulboacă spune că „notorietatea și valoarea poetului” au avut întâietate și au fost definitorii în opțiunea tuturor membrilor.

Suntem la început și, deocamdată ne întâlnim pentru a contura acțiunile noastre viitoare. Însă, fiecare întâlnire, va fi un prilej de a recita poezii, de a primi noi membri, de a ne dezvolta.”, explică fondatorul cenaclului fălticenean. „Sper să treacă această pandemie ca să ne putem desfășura mai în largul nostru. Mă bucur că am găsit oameni iubitori de frumos, deschiși pentru un proiect constructiv, pentru viața culturală din Fălticeni, cu care pornim la drum, într-o călătorie pentru descoperirea și promovarea valorilor noastre culturale și literare. Întrunirile au loc la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, unde suntem găzduiți prin amabilitatea managerului Teodor Brădățan.”

În cadrul cenaclului „Nicolae Labiș” din Fălticeni urmează să fie invitați tinerii cu spirit creator și nu numai, printre aceștia și Ana Maria Murariu, câștigătoarea premiului Revistei ”Tribuna” din Cluj, acordat în cadrul Festivalului Național de Poezie ”Nicolae Labiș”.

Cu timpul vor fi organizate întâlniri cu publicul și evenimente care vor contribui la animarea vieții culturale locale. Constantin Bulboacă spune că în cadrul cenaclului sunt bineveniți toți cei care iubesc, în principal, literatura.

Până acum au fost invitați să se alăture profesorii de limba română, dar și Margareta Labiș, sora poetului Nicolae Labiș.

Preocupările cenacliștilor vor fi extinse treptat spre toate domeniile artei: pictură, sculptură, teatru și muzică.

Ca perspectivă, se intenționează înființarea unei Asociații Cultural Literare, cu statut juridic, în cadrul căreia să funcționeze cenaclul.

ȘTIRI