Cazul dronei rusești căzute în România. Senatorul George Mîndruță face apel la calm: Nu sunt motive de îngrijorare!Actualitate

Cazul dronei rusești căzute în România. Senatorul George Mîndruță face apel la calm: Nu sunt motive de îngrijorare!

       Accesări: 307

Războiul din Ucraina este departe de a se încheia. Conflictul s-a apropiat foarte multe de granița României, după atacurile aeriene din ultima perioadă în portul Izmail. În timpul acestora, una dintre drone a lovit teritoriul României.

În timp ce ucrainenii au susțin că astfel de apărate s-au prăbușit și au explodat în România, în timpul atacului asupra portului Izmail de pe Dunăre, autoritățile române, inclusiv președintele Iohannis, au negat această versiune.

Ministrul Apărării a confirmat, în cele din urmă, că o dronă rusească a căzut în România.

Fragmentele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi.

În legătură cu acest caz, senatorul George Mîndruță, membru în Comisia de Apărare, a ținut să facă publice o serie de clarificări.

„Cel mai important aspect în această situație este dacă a existat un atac intenționat sau dacă a fost o cădere accidentală a unor fragmente de dronă distruse de apărarea Ucraineană. Secretarul General al NATO tocmai a declarat că nu există niciun indiciu care să conducă la ipoteza că a fost un atac intenționat lansat de Moscova.”, a explicat senatorul PSD. „Fragmentele de dronă s-au găsit într-o zonă care nu prezintă niciun interes pentru un astfel de atac intenționat, ceea ce confirmă ipoteza unei devieri accidentale.”

Demnitarul mai spune că „cel mai important aspect este faptul că „nu există nicio amenințare la adresa securității României. Nu există motive de îngrijorare pentru cetățenii români.

Pe de altă parte, senatorul Mîndruță subliniază faptul că Rusia nu are niciun interes să provoace un conflict direct cu un stat NATO.

Refereritor la declarația președintelului Iohannis: „dacă se confirmă că fragmentele provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranități și integrității teritoriale a României.”, deminitarul social-democrat este convins că „președintele s-a referit la ipoteza unui atac intenționat, care într-adevăr ar constitui o violare gravă a suveranității României. Dar secretarul general al NATO tocmai a afirmat că nu există niciun indiciu care să confirme această ipoteză.”

În aceleași comunicat privind cazul dronei militare căzute pe teritoriul României, senatorul precizează că locul în care s-a identificat drona nu are nicio semnificație de ordin militar, care să valideze ipoteza unui atac intenționat, iar toate datele de până acum ne spun că scenariul la care s-a referit președintele Iohannis nu se confirmă.

Sentorul fălticenean dezaprobă atitudinea presei din Ucraina, care a criticat România, el afirmând că jurnaliștii din țara vecină ar trebui să își amintească ce a făcut România pentru ucraineni.

George Mîndruță amintește faptul că românii s-au implicat din prima zi pentru sprijinirea refugiaților și, chiar dacă nu Guvernul de la București nu a primit toate fondurile promise de UE în acest sens, statul român a continuat să asigure finanțarea pentru refugiați și pentru creșterea capacității de tranzit pentru exportul de cereale din Ucraina.

ȘTIRI