Voluntarii Caravanei cu Medici au sosit în comuna Vulturești. 150 de copii au beneficiat de consultații gratuiteSpecial

Voluntarii Caravanei cu Medici au sosit în comuna Vulturești. 150 de copii au beneficiat de consultații gratuite

       Accesări: 556

Meseriile nobile cer fapte pe măsură. Un grup de medici specialiști, medici rezidenți și studenți la medicină colindă prin satele din Moldova și din alte regiuni ale țării. Reuniți sub titulatura „Caravana cu medici”, tinerii entuziaști cu halate albe fac voluntariat în numele sănătății, umanității și al binelui pentru semeni.

Serviciile lor sunt extrem de prețioase pentru copiii care provin din familiile cu venituri modeste.

„Caravana cu medici” s-a deplasat la sfârșitul săptămânii trecute în comuna Vulturești, fiind prima campanie organizată în zona Fălticeni.

Prezența lor se datorează profesoarei Iuliana Moroșanu, activă în plan social și educativ, un cadru didactic cu proiecte care au atras investiții nesperate și au adus plus valoare Școlii Gimnaziale „Constantin Tomescu” și președinta Asociației „Împreună pentru viitor”

Lucrurile s-au legat rapid.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cu un simplu clic, apoi prim completarea unui formular adresat tinerei echipe, medicii au dat un răspuns favorabil profesoarei care își dorea ca acțiunea umanitară să devină posibilă și pentru copiii din satele comunei Vulturești.

Campania s-a adresat familiilor care nu își permit consultații medicale de rutină, beneficiarii având posibilitatea opteze pentru una sau mai multe specialități, după cum explică Vladislava Covalciuc, unul dintre voluntarii caravanei.

Școală transformată în mini-clinică

Voluntarii au sosit sâmbătă dimineața la Pleșești, iar cartierul general al faptelor bune s-a instalat în sediul unității de învățământ.

Pentru aproximativ zece ore, Școala Gimnazială „Constantin Tomescu” a devenit o mini-cilinică pediatrică deservită de 25 de medici specialiști, medici rezidenți și studenți.

150 de elevi și preșcolari au beneficiat de consultații gratuite în cadrul acestui demers pentru sănătate, pe care oricine și-o dorește cât mai bună.

Dincolo de frumusețea faptelor, entuziasmul și bucuria acestor tineri din „Caravana cu Medici” s-a simțit tot timpul, stări pe care voluntarii au reușit să le transmită părinților și copiilor.

Înaintea consultațiilor, beneficiarii au stat de vorbă cu studenții de la registratură, așezați în holul școlii, care au făcut „programarea” la medic. Pentru fiecare elev, voluntarii au oferit diploma „Cel mai curajos copil”, pentru că a trecut cu îndrăzneală peste vizita la medicul pediatru.

Mai multe cabinete medicale au fost încropite în sălile de clasă de la parterul și etajul școlii.

Copiii au intrat rând pe rând, împreună cu părinții, acolo unde au avut nevoie, la cardiolog, pediatru, gastroenteorolog, dermatolog sau la medicul pentru boli infecțioase.

În pachetul consulațiilor gratuite au intrat ecografia abdominală și testul simplu pentru monitorizarea inimii, cunoscut sub acronimul EKG.

Pentru testele de vedere doi optometriști voluntari de la Optik Tataru și-au oferit serviciile, elevii școlii din Pleșești, având acum posibilitatea corectării problemelor pe care le întâmpină. Copii urmează să primească gratuit și câte o pereche de ochelari.

Parteneri pentru o cauză nobilă

Opera de binefacere nu ar fi fost posibilă fără mobilizarea unor colaboratori în acest demers umanitar.

Lista partenerilor care s-au alăturat Caravanei cu Medici include patru sponsori din Fălticeni, compania Romfour, care a asigurat transportul familiilor la consultație, Pharmaplus, Smartlife și Saniment, dar și alți oameni de bine care au dorit să rămână anonimi.

De la nivelul comunității locale, parohia Bisericii „Sfânta Parascheva” s-a dovedit un partener de nădejde, cât și Primăria comunei Vulturești.

Profesoara Iuliana Moroșanu le-a mulțumit tuturor celor implicați în special tinerilor din Caravana cu Medici pentru disponibilitate, sfaturi și munca depusă de-a lungul celor aproximativ zece ore.

Unii dintre voluntarii în halate albe au fost la prima lor experiență de acest gen, experiență de suflet, de la suflet la suflet, care pe studenții și medicii rezidenți i-a pus față în față cu menirea unui medic.

Caravana cu Medici, proiect lansat în urmă cu zece ani, își continuă săptămânal periplul prin satele românești. Un exemplu care ar trebui preluat și de alți specialiști din sănătate, iar dacă ar fi multiplicat, ar avea puterea să îmbunătățească starea de sănătate pentru copiii din familiile defavorizate.

Profesoara Iuliana Moroșanu

ȘTIRI