Investiție în educație. Au început lucrările pentru noua grădiniță din Fălticeni. Unitatea va fi deschisă la toamnăExclusiv

Investiție în educație. Au început lucrările pentru noua grădiniță din Fălticeni. Unitatea va fi deschisă la toamnă

       Accesări: 4289

Infrastructura școlară municipală se înnoiește din acest an. Preșcolarii din Fălticeni vor avea una dintre cele mai moderne și bine dotate grădinițe din județul Suceava, grație unui proiect cu fonduri europene. Finanțarea a fost aprobată în martie 2021, după mai multe demersuri ale primarului Cătălin Coman la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Noua grădiniță este amplasată pe strada Ion Dragoslav, în apropierea corpului de clădire care aparține Școlii Gimnaziale „Mihai Sadoveanu”.

Investiția se ridică la 4,77 milioane de lei.

Contribuția Primăriei Fălticeni este de 2%, în timp ce Uniunea Europeană finanțează 98% din valoarea proiectului.

Lucrările au început de câteva zile

Mahanu Design

Șantierul este deschis de câteva zile. Lucrările au început de joi, 26 ianuarie, când au fost făcute săpăturile pentru fundație.

Proiectul este pus în operă de către SYM RSC, firmă care s-a remarcat prin seriozitate, calitatea lucrărilor și finalizarea acestora înainte de termen.

Constructorul din Rădăuți s-a ocupat și de proiectele de modernizare și reabilitare ale cantinei Colegiului Național „Nicu Gane”, Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu” și Galeria Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, iar de ceva timp au început și lucrările de modernizare la Parcul Prefecturii.

La fel ca și în cazul creșei, construită în mai puțin de patru luni, și pentru noua grădiniță există un termen de finalizare îndrăzneț. Autoritățile locale vor ca lucrările să fie încheiate în vara acestui an, pentru ca unitatea de învățământ preșcolar să-și înceapă activitatea odată cu deschiderea noului an școlar.

„Am început un nou șantier în Fălticeni. Construim noua grădiniță unde vor învăță 150 de copii. Aici vom comasa două grădinițe și vom oferi condiții moderne pentru preșcolari.”, a declarat primarul Cătălin Coman. „Noua grădiniță va fi construită după toate standardele și cerințele de astăzi. Eficiența energetică va fi ridicată, astfel încât să oferim condiții de confort deosebite cu un consum minim de energie. Unitatea va avea spații de joacă, săli foarte bine dotate și grupuri sanitare adecvate. Va fi o clădire prietenoasă cu preșcolarii, dar și cu mediul”.

Grădinița va avea șase grupe

Noua grădiniță va comasa personalul didactic și auxiliar, cât și preșcolarii de la grădinițele „Lizuca” și „Voinicelul”. Clădirea va avea parter și un etaj și este concepută după norme și standarde moderne.

Primarul Cătălin Coman speră ca lucrările să înceapă anul acesta, iar din toamna anului viitor să fie deschisă și funcțională.

Vor fi șase grupe, trei la parter și trei la etaj.

Fiecare sală de grupă va avea vestiar și grupuri sanitare proprii.

Noua grădiniță cu program normal va avea cale de acces separată, față de clădirea unde învață elevii din ciclul gimnazial. În proiect este prevăzută și o parcare.

Sală multifuncțională și parc de joacă

Autorii proiectul s-au gândit la tot, astfel că în cadrul grădiniței vor exista și două săli multifuncționale pentru festivități, întruniri, activități și ceremonii. Atât la parter cât și la etaj sunt prevăzute spații pentru activități școlare și extrașcolare, unde vor putea fi desfășurate și festivități.

Curtea unității va avea mult spațiu verde și un parc de joacă. Un spațiu destinat activităților reacreative va fi realizat și în clădirea grădiniței.

Primarul Coman susține că noua unitate de învățământ cu program normal ar putea fi „îmbrăcată” la exterior în culori vii, cu desene și personaje din lumea poveștilor așa cum sunt grădinițele „Dumbrava Minunată” și „Pinocchio”.

Proiectul inițial nu prevede lucrări de pictură murală, însă acestea ar putea fi adăugate ulterior.

După ce grădinița și „Voinicelul” se va muta în casă nouă, clădirea va fi atribuită Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” care intenționează să transfere aici elevii din clasele pregătitoare. Clădirea grădiniței „Lizuca” va fi demolată, aici urmând să fie dezvoltat un nou proiect pilot pentru sistemul educațional din Fălticeni.

ȘTIRI