Amenzile din perioada stării de urgență sunt neconstituționale și pot fi anulate în instanțăActualitate

Amenzile din perioada stării de urgență sunt neconstituționale și pot fi anulate în instanță

       Accesări: 1013

Curtea Constituțională a României a stabilit astăzi că cele mai multe dintre amenzile aplicate în perioada stării de urgență sunt neconstituționale.

Judecătorii Curții Constituționale au admis sesizarea Avocatului Poporului privind legalitatea mai multor articole ale Ordonaței de Urgență a Guvernului 34/2020.

Prim această ordonanță de urgență amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei (faţă de minim 100 de lei şi maxim 5.000 de lei).

Pentru încălcarea ordonanțelor militare, au fost amendate peste 310.000 de persoane. Valoarea amenzilor trece de 120 milioane de Euro.  

Premierul Ludovic Orban s-a arătat șocat după decizia CCR: “Este o decizie care mă șochează și care are un caracter vădit politic. Este o decizie care favorizează o minoritate care nu a respectat restricțiile, comparativ cu majoritatea românilor care au înțeles necesitatea acestor măsuri. Este o invitație pentru fiecare cetățean la nerespectarea legii și a regulilor stabilite în starea de urgență”.

 După ieșirea din starea de urgență, în termen de 15 zile, românii care au fost amendați, începând din 1 aprilie până în prezent, ar trebui să formuleze contestații în instanță.

Și persoanele care au achitat amenzile își vor putea recupera banii tot în instanță.

În județul Suceava, doar în ultimele 24 de ore au fost constatate și aplicate 102 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 237.220 lei.

ȘTIRI