Alegeri prezidențiale 2019. Date sondaj IRES: Klaus Iohannis – 66,5%. Viorica Dăncilă – 33,5%Actualitate

Alegeri prezidențiale 2019. Date sondaj IRES: Klaus Iohannis – 66,5%. Viorica Dăncilă – 33,5%

       Accesări: 751

Al doilea tur de scrutin s-a încheiat. Primele sondaje după închiderea secțiilor de vot, la ora 21, arată că liberalul Klaus Iohannis conduce detaşat în competiţia pentru Palatul Cotroceni cu social-democratul Viorica Dăncilă, potrivit sondajelor realizate de IRES.

Datele obținute de operatorii IRES, aflați la secțiile de votare la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, duminică, 24 noiembrie, arată că românii au votat în proporție de 66,5% pentru Klaus Iohannis și de 33,5% pentru Viorica Dăncilă.

Rezultatele au o marjă de eroare de 2%.

Estimările includ atât sondajele de la secțiile de vot de pe teritoriul României, cât și predicțiile transmise de IRES, ce iau în calcul un model de redistribuire pentru voturile din diaspora.

Klaus Iohannis, actualul președinte al țării, care este susținut de PNL, şi Viorica Dăncilă, fost premier și candidat al PSD, s-au confruntat în cel de-al doilea tur de scrutin.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale 2019, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie în diaspora și pe 10 noiembrie la secțiile din țară, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.

Klaus Iohannis: Este cea mai categorică victorie împotriva PSD

Klaus Iohannis a spus că victoria sa la alegeri este „cea mai categorică obținută vreodată împotriva PSD”.

El a adăugat însă că „războiul nu a fost câștigat” și i-a îndemnat pe români să voteze și la alegerile locale și europarlamentare.

Iohannis a mai declarat că primește această victorie cu bucurie, modestie și cu încredere în România.

„România a câștigat. România modernă, România europeană, România normală a câștigat astăzi. Românii au fost eroii zilei de azi, au venit într-un număr impresionant să voteze, e cel mai important câștig pe ziua de astăzi. O mențiune specială pentru românii din diaspora care au mers în număr extraordinar de mare la vot.”, a spus Iohannis. „E o victorie importantă victoria de azi, e cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD. Primesc această victorie cu bucurie, cu mulțumire, cu modestie și cu încredere în România.”

Viorica Dănicilă: Am recuperat voturile pierdute la europarlamentare

Viorica Dăncilă a ținut mai întâi să le mulțumescă simpatizanților și colegilor de partid.

Ea susține că PSD a recâștigat încrederea cetățenilor.

Candidatul PSD a mai spus că rezultatul îi obligă pe social-democrați să facă tot ce este posibil pentru câștigarea alegerilor locale și parlamentare.

„Mulțumesc colegilor mei din teritoriu, vreau să le mulțumesc simpatizanților și militanților PSD, tuturor celor care au vrut să înlocuiască ura și dezbinarea cu unitatea și încrederea. PSD astăzi a recâștigat încrederea cetățenilor români care ne-au votat în 2016. Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la europarlamentare, iar astăzi avem peste 3 milioane de voturi, ceea ce înseamnă că avem numărul de voturi pe care l-am avut la parlamentarele din 2016 pentru a intra la guvernare.”, a spus Viorica Dăncilă. „Am toată convingerea că numărul de astăzi ne ajută, ne obligă și în acest sens vom face tot ce este posibilă să câștigăm alegerile locale și parlamentare. Avem în acest moment un rezultat exit poll. Vom sta până vom prelua toate procesele verbale din teritoriu. Vom face numărătoare paralelă, pentru că atunci vom ști cu adevărat rezultatul votului de astăzi. Alte declarații vom face după ce vom avea rezultatul final al votului.”

ȘTIRI