120 de minute memorabile. Elevii Colegiului Național „Nicu Gane” s-au întâlnit cu Principele Nicolae al RomânieiSpecial

120 de minute memorabile. Elevii Colegiului Național „Nicu Gane” s-au întâlnit cu Principele Nicolae al României

       Accesări: 697

Un oaspete distins, un colegiu prestigios, un moment special. Aceste trei elemente au definit ziua de miercuri, 15 martie, în care elevii și profesorii Colegiului Național „Nicu Gane” au avut onoarea de a-l primi în mijlocul lor pe principele Nicolae al României. Nepotul regelui Mihai I a pășit pentru prima dată în unitatea de învățământ fălticeneană, unde au studiat Mihail Sadovenu, Nicolae Labiș, Eugen Lovinescu, Aurel Băeșu, Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Constantin Ciopraga și mulți oameni de seamă ai țării.

Distinsul oaspete a fost primit cu sare și pâine, cu zâmbete și gânduri de bun venit, de elevi îmbrăcați în costum popular moldovenesc și profesori care și-au manifestat, la rândul lor, bucuria.

Ultimul membru al Familiei Regale Române zăbovea în Fălticeni acum mai bine de 100 de ani, pentru o noapte, în drumul său spre domeniile Coroanei din localitatea Mălini.

Atmosferă relaxantă și interactivă

Principele Nicolae a poposit două ore în Amfiteatrul colegiului pentru promovarea proiectului „Istoria regalității în școli”, care are ca scop cunoașterea meritelor Casei Regale a României în istoria țării noastre, precum și apropierea elevilor de valorile naționale.

Au fost 120 de minute memorabile.

Într-o atmosferă destinsă, interactivă și prietenoasă, principele Nicolae a rememorat personalitatea bunicului său, Mihai I, momentele petrecute alături de el, precum și sfaturile primite de la acesta.

Elevii prezenți au asistat la o adevărată lecție de istorie, în care au fost prezentate aspecte inedite și interesante despre regii și reginele României, despre influențele pozitive pe care le-a avut în istoria modernă a țării, acțiunile lor în momentele cruciale din istoria țării, despre adevăruri mai puțin știute legate Regalitatea Românească, dar și despre evenimentele care au marcat existența Familiei Regale în cele două Războaie Mondiale, dar și după căderea comunismului.

Încurajați să dobândească experiență în străinătate

Curioși să afle cum gândește un principe, liceenii au adresat întrebări cu țintă, legate de regalitate, dar și despre subiecte actuale privind guvernarea țării, unirea cu Moldova, România în contextul Uniunii Europene, cât și despre posibilitatea ca România să fie condusă, din nou, de un rege sau o regină.

Răspunsuri mult mai elaborate au primit atunci când tinerii Colegiului Național „Nicu Gane” au întrebat cum trebuie reformată România, principele Nicolae arătând că schimbarea este mai ușor de făcut de jos în sus și poate porni de la sistemele de bază: educație, sănătate, dezvoltare locală.

Principele Nicolae i-a încurajat pe tineri să aibă experiențe de muncă în străinătate, să fructifice oportunități, dar în același timp i-a îndemnat să revină în țară și să aplice ideile bune și cunoștințele dobândite în tot acest timp, să dezvolte afaceri în mediul urban și rural, să aducă un suflu nou în comunitatea locală.

Mesaje pentru tineri

La întâlnire au venit și profesorii de istorie Codrin Bența, director al Colegiului Național „Nicu Gane” și moderator al conferinței, profesorul Constantin Bulboacă și Mihai Vitcu, care au adresat și ei întrebări.

Spre finalul întâlnirii, rolurile s-au schimbat: principele Nicolae al României a fost cel care a pus întrebări liceenilor, despre intențiile lor de viitor, despre ceea ce ei pot face pentru ca România să devină un loc mai bun pentru fiecare, despre valori, principii și moralitate.

Prin discursul său, oaspetele le-a transmis tinerilor mesaje privitoare la rolul lor, ca factor al schimbării și dezvoltării societății de mâine.

La finalul întâlnirii, Principele a oferit în dar Colegiului Național „Nicu Gane” mai multe exemplare din manualul “Istoria Monarhiei din România”. Directorul Codrin Bența și-a exprimat bucuria de a-l avea în mijlocul tinerilor pe distinsul oaspete, reînnoind invitația de a reveni la prestigiosul colegiul fălticenean și de a împărtăși idei cu tânăra generație care are nevoie de repere.

În egală măsură le-a mulțumit și celor prezenți pentru dinamica întrebărilor, pentru interesul arătat față de proiectul „Istoria regalității în școli”.

Întâlnirea s-a încheiat așa cum a început, într-o atmosferă destinsă și prietenoasă, elevii oferind distinsului oaspete un coș cu mere din livezile Fălticeniului.

Nu au lipsit, la final, fotografiile de grup, zâmbetele și urările de bun rămas. Evenimentul a fost organizat de Asociația Principele Nicolae în parteneriat cu Generația Tehnoworld şi Asociația Edu Max.

ȘTIRI