100 de elevi din Baia și Cornu Luncii au alergat pe drumul istoric străbătut de domnitorul Ștefan cel MareSpecial

100 de elevi din Baia și Cornu Luncii au alergat pe drumul istoric străbătut de domnitorul Ștefan cel Mare

       Accesări: 1491

Sănătate, istorie și mișcare. Acestea au fost coordonatele unei competiției sportive cu un caracter și o semnificație mai aparte, ce s-a desfășurat duminică în două localități vecine, aflate în zona Fălticeni. 100 de elevi din comunele Baia și Cornu Luncii au participat la crosul „Calea cea Mare a lui Ștefan Vodă” organizat de primăriile celor două comune

Prima ediție s-a desfășurat duminică, 15 decembrie, în prezența oficialităților locale și a numeroși susținători: părinți, bunici și prieteni.

La start s-au reunit 100 de elevi din cele două localități.

Cei mai mici participanți au fost doi frați din Cornu Luncii, în vârstă de 5 ani și 6 ani, iar cei mai mari au fost elevi care au împlinit 14 ani.

Traseul a fost împărțit pe șapte sectoare, unde alergătorii au predat ștafeta mai departe. Un echipaj de poliție a fost folosit ca antemergător, competiția fiind sub supravegherea oamenilor legii, în timp ce un echipaj cu paramedici SMURD a fost prezent pentru a acorda primul ajutor în caz de nevoie.

Starul a fost dat din comuna Cornu Luncii, de către primarul Gheorghe Fron. La linia de finiș, alergătorii au fost așteptați de primarul Maria Tomescu și un grup numeros de localnici care i-au întâmpinat pe câștigători cu drapelul României.

Elementul de culoare al crosului a fost garda lui Ștefan cel Mare, care i-a salutat pe toți participanții la competiția de alergare pentru copii, care a trecut pe același drum pe care domnitorul mergea adeseori spre Cetatea Neamțului, plecând din Cetatea Sucevei.

Drumul este cunoscut de peste 560 de ani drept Calea Mare, un drum care începe de la Suceava, trece prin Rotopănești, apoi prin pădurea din satul Dumbrava, spre Cornu Luncii, și apoi la Baia, prima capitală a Moldovei, iar de aici, prin munți spre Cetatea Neamțului.

La finalul competiției, ocupanții podiumului au primit cupe, iar diplome au fost oferite celorlalți participanți.

Primarii Maria Tomescu și Gheorghe Fron au organizat festivitatea de premiere, în cadrul căreia au fost înmânate diplome de excelență profesorilor de educație fizică și sport, aleșilor locali, directorilor de școli și altor invitați.

Competiția a fost sponsorizată de CAR Învățământ Fălticeni, instituția financiară fiind reprezentată la evenimentul sportiv de Constantin Bulboacă și Laurențiu Veliceasa.

ȘTIRI