Voluntariat pentru viață. Cinci liceeni de la Colegiul „Mihai Băcescu” au spus „DA” campaniei de donare de sângeEducație

Voluntariat pentru viață. Cinci liceeni de la Colegiul „Mihai Băcescu” au spus „DA” campaniei de donare de sânge

       Accesări: 3390

Implicarea deschide noi orizonturi. Un grup de tineri de la Colegiul „Mihai Băcescu” din Fălticeni au decis să facă pasul spre voluntariat și să-și ajute semenii. Irina, Denisa, Vlad, Claudiu și Alexandru au donat pentru prima dată sânge, alăturându-se liceenilor din aceeași unitate de învățământ care au trecut printr-una sau mai multe astfel de experiențe.

A fost un gest pornit din proprie inițiativă, fapt care l-a impresionat pe profesorul Bogdan Dumitru, cel care le-a le insuflă elevilor filozofia de înfăptuitorului de bine.

Campania umanitară s-a desfășurat marți, 21 septembrie, iar înaintea acțiunii de donare, lista avea mult mai mulți doritori, unii dintre aceștia fiind proaspăt intrați în rândul persoanelor majore.

Acțiunile colegilor din anii trecuți i-au impulsionat și pe ei să facă la fel: un strop de bine pentru semenii lor. Știau doar din auzite despre faptele , însă, pentru că nu aveau vârsta necesară, au fost nevoiți să aștepte împlinirea celor de 18 ani pentru a deveni donatori.

„Școala abia a început și deja și-au exprimat dorința de a participa, voluntar, la o donare de sânge un număr important de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, care au devenit de curând majori.”, ne-a declarat profesorul Dumitriu. „Îmbucurător este faptul că mulți dintre ei auziseră de acțiunile colegilor din anii trecuți. Abia au așteptat să împlinească vârsta de 18 ani, pentru a împărtăși această experiență.”

Profesorul de informatică este la rândul lui un voluntar, având la activ multe campanii de acest gen. Pentru că puterea exemplului este o altă formă de educație și un mecanism perfect pentru a deveni modele pentru cei din jur, Bogdan Dumitriu a fost mereu cap de listă printre donatori, reușind în acest fel să-i atragă pe tineri.

La ultima campanie de donare de sânge, entuziasmul a fost mare, la început, însă cum se întâmplă, adesea, la început de toamnă, o viroză sezonieră, i-a ținut departe pe șase dintre doritori, aceștia trebuind să-și amâne participarea pentru o campanie voluntară viitoare.

Alți trei, au decis sa abandoneze aceasta idee, după discuții cu părinții, părere pe care profesorul Dumitriu spune că trebuie respectată.

Grupul final al voluntarilor a fost restrâns la câțiva liceeni: Irina Prisacariu, Denisa Vornicu, Vlad Tenciu, Claudiu Chiriac și Alexandru Simion, din clasele a XII A, C și E. Prima lor experiență ca donatori de sânge va rămâne adânc întipărită în minte și în suflet.

Acțiuni de acest gen vor continua la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, o școală pentru viață, unde tinerii învață lecțiile despre voluntariat.

ȘTIRI