Voluntari pentru viață și inimi. Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni au donat sânge pentru semeniSpecial

Voluntari pentru viață și inimi. Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni au donat sânge pentru semeni

       Accesări: 960

Obiceiurile frumoase pot prinde rădăcini. Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” este locul unde s-a născut una dintre cele mai nobile acțiuni pe plan educațional și care, din fericire, continuă spe binele multor oameni. Inițiate de profesorul Bogdan Dimitriu, campaniile de donare de sânge au atras pas cu pas tot mai mulți tineri dornici să se implice într-un astfel de demers.

Sute de liceeni, în special din mediul rural al zonei Fălticeni, au devenit voluntari pentru viață, prin gestul lor oferind noi speranțe celor care se află pe patul de spital.

Acțiunile de pionierat din prima campanie i-au inspirat și pe alți tineri, care s-au alăturat treptat campaniilor următoare de donare de sânge.

Mentorul Bogdan Dimitriu a reușit să le insufle adolescenților spiritul de generozitate, devenind el însuși un exemplu pentru ei.

Campaniile de donare de sânge au fost reluate în anul școlar 2023-2024, însă un caz de infecție cu virusul West Nile, depistat în zona Fălticeni, a ținut în carantine, pentru o lună întreaga, transfuziile de sânge, iar donatorii au fost nevoiți să amâne acțiunea.

Apropiindu-se perioada cea mai frumoasă din an, mulți adolescenți au dorit să doneze și în perioada Postului Crăciunului pentru că acesta se asociază perfect cu gestul dăruirii.

Prima acțiune s-a desfășurat pe 23 noiembrie.

Au participat la acțiune 26 de persoane, profesorul Bogdan Dumitriu, coordonatorul activității de voluntariat, 19 elevi de clasa a XII-a și șase veterani, acum absolvenți.

Cadrul didactic al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” spune că este un sentiment de mândrie faptul că absolvenții, veterani ai acțiunilor de donare de sânge, doresc să participe alături de inițiatorul acțiunii. Unul dintre aceștia este Vlad Tenciu, implicat în activitatea de coordonare, dirijând grupul de boboci prin traseul preliminar donării efective.

Profesorul Dumitriu a ținut să-i evidențieze pe elevii de clasa a XII-a, băieți și fete, Matei Peiu, Robert-Gabriel Prostire, Maria-Tempora Răscol, Leontin-Mihail Ciobanu, Maria-Amalia Horhogea, Nina Anisimoae, Alexandru-Eduard Andone, Sergiu-Benone Iorgoaia, Cosmin-Petrică Dulgheru, Darius-Mihai Harag, Vasile-Sebastian Agapie, Gabriela-Mădălina Dumitriu, Giorgiana-Maria Brînzariu, Natalia Casandra, Denisa-Angelica Esoboaea, Marina Parasca, Ana-Maria Ştirbu, Teodora-Maria Lupu și Olimp Parasca, care s-au înscris la activitatea de donare.

Tinerii de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” au trecut prin probe de interviu, de analize de sânge și alte verificări, până la momentul donării.

Nu toți au reușit să treacă de aceste „praguri”, doar 21 dintre cei 26 de liceeni fiind acceptați după testele exigente ale Centrului de Transfuzii Suceava.

Profesorul Bogdan Dumitriu și-a exprimat admirația pentru tinerii donatori, arătând că ei constituie exemple de urmat pentru cei din jur.

ȘTIRI