Vești bune înaintea sezonului rece! Consumatorii casnici vor plăti energia electrică și gazul natural exact cât plăteau și anul trecutActualitate

Vești bune înaintea sezonului rece! Consumatorii casnici vor plăti energia electrică și gazul natural exact cât plăteau și anul trecut

       Accesări: 3741

Vești bune înainte de sezonul rece. Consumatorii casnici din România nu vor resimți iarna aceasta costul scumpirilor la gaz metan și energie electrică. Cel puțin așa dă de înțeles Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei.

Luni seara el a anunțat că, în urma adoptării măsurilor de compensare și plafonare ale prețurilor la energie și gaze naturale, toți consumatorii casnici vor plăti în continuare maximum 71 de bani pe KWh. Mai precis vor plăti „exact cât plăteau anul trecut”.

Ministrul Virgil Popescu mai spune că „românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile”.

„Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.”, a anunțat ministrul energiei. „Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei.”

De la 1 iulie, după liberalizarea pieței energiei, prețurile au început să crească, iar spre sfârșitul anului ca efectele scumpirilor urmau să fie resimțite și mai mult.

Mahanu Design

Și piața gazelor naturale s-a liberalizat, încă din vara trecută. Și în acest caz, consumatorii casnici aveau o perioada de grație care a expirat tot la 30 iunie 2021.

Furnizorii au practicat tarife speciale până la data menționată, în care clienții trebuiau să semneze un nou contract pentru a trece pe piața concurențială. Ca și în cazul energiei electrice, aceste facilități au dispărut de la 1 iulie, dată de la care sunt practicate tarife mai mari.

Compensare energie electrică

Se acordă o compensație de cel mult 0,291 lei/kWh înmulțită cu consumul lunar, care poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Compensația se acordă pentru un consum de cel mult 1.500 kWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului schemei de compensare.

Valoarea finală a compensației nu poate reduce prețul final al clientului sub 0.68 lei/kWh cu toate taxele incluse.

De asemenea, pentru ca un client casnic să beneficieze de compensație, consumul său de energie electrică în perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi.

Compensare gaze naturale

Se acordă o compensație de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, care poate fi actualizată prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Compensația se acordă pentru un consum de cel mult 10,6 MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului schemei de compensare.

Compensarea se acordă prin raportare la un preț de referință al gazelor de 125 lei/MWh fără TVA. În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul gazelor naturale din contract și suma de compensare este mai mică de 125 lei/MWh, se compensează doar diferența dintre prețul gazelor naturale și prețul de referință, prețul gazelor neputând scădea sub 125 lei/MWh.

Pentru ca un client casnic să beneficieze de compensație, consumul său de gaze naturale în perioada de facturare nu poate fi mai mic de 7 kWh pe zi.

ȘTIRI