Un zvon fals l-a „diagnosticat” pe șeful AutoXor cu noul coronavirus. Petru Pandelea are enterocolităLocal

Un zvon fals l-a „diagnosticat” pe șeful AutoXor cu noul coronavirus. Petru Pandelea are enterocolită

       Accesări: 13578

Este un lucru dovedit: veștile false circulă repede. Un exemplu edificator este cazul administratorului unei școli de șoferi din Fălticeni, pe care gurile rele l-au „contaminat” cu noul coronavirus. Fără să verifice informația, numeroși localnici au luat de bun zvonul care s-a răspândit imediat în oraș.

Așa a ajuns Petru Pandelea, subiectul numărul 1 al zilei în Fălticeni și prima persoană din municipiu care ar fi contactat noul coronavirus.

Comunitatea locală vuiește pe această temă, informația fiind, de fapt, falsă.

În realitate, șeful AutoXOR s-a internat la spital din cauza unei enterocolite apărută pe fondul consumului alimentar.

„Vreau să fac această dezmințire nu doar pentru că mă afectează ca persoană, dar are și un impact negativ în comunitate. Vreau să-i liniștesc pe localnici și, pentru aceasta, fac public documentul medical pe care l-am primit la ieșirea din spital. Nu sunt infectat cu noul coronavirus. Am avut cu totul altă problemă de sănătate.”, ne-a declarat Petru Pandelea. „Știu că unii au intrat în panică, inclusiv prieteni și cunoscuți. Sper ca lumea să se calmeze și să înțeleagă faptul că a fost un zvon fals, o informație care este total neadevărată. Eu am avut doar enterocolită acută.

S-a întors din Germania

Petru Pandelea a plecat marțea trecută în Germania pentru a cumpăra o mașină care urma să completeze parcul auto al școlii de șoferi. Automobilul a fost achiziționat dintr-o localitate care nu se află în zona galbenă și nici cea roșie de coronavirus.

Vineri dimineața, pe 6 martie, s-a întors acasă, după care și-a văzut de propriile treburi în gospodărie.

Duminică seară, pe 8 martie, a luat cina cu familia și câteva rude. Totul a fost bine, până când au apărut primele frisoane, iar mai apoi febra, amețeala și durerile abdominale.

La un moment dat, bărbatul de 48 de ani a început să se simtă rău.

Pentru că luni dimineață starea lui generală s-a înrăutățit, șeful școlii de șoferi s-a dus de acasă direct la spital.

De unde a pornit totul?

Luni dimineața, pe 9 martie, Petru Pandelea s-a dus la firmă pentru a organiza activitățile școlii de șoferii pe ziua respectivă. El i-a anunțat pe angajați că pleacă la unitatea medicală din Suceava deoarece se simte rău.

Câteva ore mai târziu, un echipaj al Ambulanței Fălticeni a staționat la școala de șoferi AutoXor, însă era doar o întâmplare.

Zvonerii au făcut imediat legătura între boala lui Petru Pandelea și prezența ambulanțierilor, iar de aici și până la „contaminarea” acestuia nu a fost decât un pas.

Informația s-a împrăștiat imediat în mai multe medii din oraș, educativ, administrativ și polițienesc, realitatea situației fiind deformată complet.

Așa a ajuns Petru Pandelea „infectat” cu noul coronavirus.

Izolat două zile la spital

Petru Pandelea s-a prezentat la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava și le-a declarat medicilor că s-a întors din Germania. El a fost testat și pentru nou coronavirus, dar în același timp i-au fost recoltate probe biologice pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunii

Conform procedurilor, el a stat două zile la spital, preventiv, la izolare.

Petru Pandelea s-a externat marți seara, cu diagnosticul de enterocolită acută pentru care acum urmează un tratament.

Întors de la spital, la nici 48 de ore de la internare, administratorul școlii de șoferi din Fălticeni s-a trezit în mijlocul unei situații neplăcute care crează mult disconfort. 

De amploarea acestui zvon, el și-a dat seama ulterior. A primit zeci de mesaje și apeluri telefonice în care era întrebat dacă este infectat cu noul coronavirus.

Prietenii și cunoscuții s-au arătat extrem de îngrijorați de starea lui de sănătate. Fabulațiile pe tema acestei situații au ajuns să ridice tot felul de întrebări, suspiciuni și temeri în rândul fălticenenilor care dau crezare oricăror informații care se vehiculează în oraș.

Aceeași informație falsă are acum repercusiuni și în zona propriei afaceri, pentru că oamenii au deja rețineri în privința desfășurării cursurilor la școala de șoferi AutoXor. 

Niciun caz de coronavirus la Fălticeni

Potrivit ultimei raportări făcute de DSP Suceava, în municipiul Fălticeni nu există niciun caz de infecție cu noul coronavirus.

Autoritățile monitorizează cu strictețe situația persoanelor care au călătorit în zonele de risc și care revin la domiciliul din țară.

În schimb, la Fălticeni, se află în monitorizare un bărbat întors recent din Italia și care le-a anunțat pe autorități că a revenit acasă. Persoana se află în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile.

Singurul caz de infecție cu coronavirus din zona Fălticeni este cel al unui bărbat de 71 de ani din comuna Mălini.

Ce este enterocolita?

Enterocolita este o afecțiune a tractului digestiv.

Ea reprezinta o inflamație la nivelul tractului digestiv, care poate afecta atât intestinul subțire, cât și intestinul gros. Această afecțiune este provocată de virusuri sau bacterii.

Un caz aparte îl reprezintă enterocolita acută ce apare la persoanele care călătoresc în zone care nu sunt neapărat endemice pentru infecții digestive.

Persoanele se infectează, de obicei, prin ingestia de alimente (legume, fructe) sau apă contaminate.

Boala poate fi datorată și schimbărilor de regim alimentar, consumului de preparate specifice zonei, condimente. 

ȘTIRI